OSTALI BEZ PLAĆA, ŠTEDNJE...

Zastrašujući detalji o kalvariji radnika Arene

26.02.2014 u 18:01

Bionic
Reading

Prosvjednim mimohodom pulskim ulicama radnici Modne kuće Arena koji su od prošlog petka u štrajku zbog šest neisplaćenih plaća, još jednom su danas upozorili na teško stanje radnika te apelirali da se nad Arenom pokrene stečaj. Areninim radnicima pridružili su se pulski gradonačelnik Boris Miletić te župan Valter Flego, izrazivši punu podršku radnicima koji su svakodnevno dolazili na posao, iako im naknada za rad nije isplaćena zapravo punih osam mjeseci

'Radnici vape za stečajem. U tom slučaju bi imali kakvu-takvu naknadu, jer nažalost svojim radom i aktivnom ulogom u društvu ne mogu prehranjivati obitelj. Možda čudno zvuči da radnici žele stečaj, no iako nisu primili plaće od lipnja prošle godine, ne žele dati otkaz jer u toj tvrci rade trideset godina. Nadaju se da bi kroz stečaj mogli dobiti barem dio svojih potraživanja', pojašnjava Savo Šmitran, regionalni povjerenik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume, današnji očaj djelatnika i djelatnica nekad poznate pulske tekstilne tvrtke.

Tvrtka ima oko 65 zaposlenika, pretežito žena, no prema riječima sindikalnog povjerenika, broj Areninih radnika se iz dana u dan mijenja jer mnogi su na bolovanju ili iz očaja daju izvanredne otkaze. Radnici žele da im se isplate zaostale plaće, kao i naknada za dane provedene u štrajku do kojeg je, kažu, došlo isključivo krivicom uprave. S druge strane, direktoricu Snježanu De Gravisi nitko danima nije vidio u tvrtci i nedostupna je javnosti.

Zaposlenici Modne kuće Arena još su 18. prosinca Trgovačkom sudu u Rijeci predali prijedlog za otvaranje stečaja. Kako veli sindikalni regionalni povjerenik, nisu dobivali plaće jer su računi tvrtke bili u blokadi. 'Saznali smo da je dan prije uprava zatražila pokretanje postupka predstečajne nagodbe. Mi smatramo da je to bilo samo da nam se napakosti', kazao je Šmitran. Dodaje kako je na upit radnika zbog čega se ne pokrene stečaj, iz Arenine uprave odgovoreno da nema potrebe za stečajem, jer postoji strateški partner koji bi kupio zgradu, a proizvodnja bi se preselila na neku drugu lokaciju.

'Mi nikada nismo saznali tko je taj tajanstveni potencijalni kupac. Također, što se tiče tvrtkinih financija, uvijek je bilo nekako maglovito. Modna kuća Arena je društvo s ograničenom odgovornošću, s puno udjelničara među kojima su i bivši radnici, umirovljenici, no od njih su i neki kupovali udjele, tako da je vlasnička struktura vrlo nejasna. I mi bismo voljeli znati tko su vlasnici ili barem tih prvih deset s najvećim udjelima', veli regionalni sindikalni povjerenik Šmitran.

Krajem prošle godine 21 osoba upisala svoja potraživanja od 3,8 milijuna kuna na nekretnine u Pazinu, gdje je do lani radio pogon Arene. Radnici su pretpostavljali da bi se, ukoliko dođe do prodaje zgrade na pulskoj Rivi, proizvodnja možda mogla nastaviti u bivšem pogonu u Pazinu, no, kažu, sve što im je i bilo rečeno, bilo je bez uporišta u strateškim planovima i obavijeno velom tajni. No ono što je jasno, jest to da su Areninim radnicima i umirovljenicima blokirani višemilijunski iznosi. Naime, u Areni je postojala interna štednja, a radnici su godinama izdvajali i za kasu uzajamne pomoći, no ta su im sredstva također sada nedostupna. Naime, radnice imaju knjižice s upisanom ušteđevinom, no ni tog novca nema.

Stoga iz Sindikata TOKG osim apela za stečajem najavljuju i pokretanje kaznene prijave te se nadaju da će institucije RH utvrditi gdje je novac radnica završio.

Flego i Miletić: Neka se istraži gdje je završila štednja radnika

'Ovih se dana svašta propitkuje. Mislim da je vrijeme da se ispita i gdje je nestao novac ovih radnika', kazao je istarski župan Valter Flego. Obećao je Areninim radnicima u prosvjedu da će županija sa svoje strane nastojati učiniti sve da im se pomogne te odaslao poruku 'da se proba spasiti što se da spasiti'.

'Ovo je težak trenutak. Grad Pula je i dosad činio maksimum kad je trebalo pomoći Arena trikotaži', kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić. Istaknuo je da apsolutno stoji iza Areninih radnika jer su ponos Pule.

'Mislim da je u ovom trenutku bitno istražiti gdje je vaš novac, vaša štednja. Ukoliko Arena trikotaža namjerava prodati nekretnine, smatram da bi trebala namiriti prvo vas suvlasnike, koji imate unutra dohotke i štednju', poručio je radnicima te pozvao nekoliko njih na razgovor u gradsku palaču.