DOM NA GRANICI

Glavaš za tri mjeseca sagradio novu kuću

13.08.2009 u 11:07

Bionic
Reading

Kuća Branimira Glavaša u zaseoku Bovani, nadomak Drinovaca u Bosni i Hercegovini, čija je gradnja počela prije nešto više od dva mjeseca, krajem lipnja kada su se na gradilištu pojavili bageri, već je pod krovom, piše Jutarnji list

Radi se danonoćno i kuća na tri etaže, s oko 300 četvornih metara, bit će gotova ove jeseni. Branimir Glavaš će tako ispuniti najavu da će ovogodišnji Božić dočekati u krugu obitelji, u vlastitoj kući svoje 'druge domovine'.

Glavaš je kuću počeo graditi samo mjesec i pol nakon što je nepravomoćnom presudom Županijskoga suda u Zagrebu zbog ratnih zločina u Osijeku osuđen na deset godina zatvora. Otad je bjegunac pred zakonom.

Plaća 25.000 kuna

Branimir Glavaš, kako je i sam izjavio, gradnju kuće djelomično  financira i plaćom zastupnika u Hrvatskom saboru od oko 25.000 kuna, koja mu, unatoč činjenici da je pred zakonom pobjegao u drugu državu i da je hrvatski MUP za njim raspisao tjeralicu, i dalje redovito stiže.



Kad Rojs asfaltira

Kuća se nalazi na proplanku, odakle pogled puca na obližnje akumulacijsko jezero. U prizemnoj etaži, uz garažu, nalazi se i spremnik za vodu s uređajem za filtriranje koji može primiti 10.000 litara. U Bovanima nema vodovoda ni kanalizacije, pa su dovod i odvodnja riješeni velikim spremnikom. Kuća se nalazi uz usku cestu koja vodi do kilometar udaljenih Drinovaca, sela Glavaševih roditelja. Cestu je još prije asfaltirala građevinska operativa Ljube Ćesića Rojsa

Na proplanku je samo nekoliko kuća, no najbliže su od Glavaševe udaljene stotinjak metara. Glavaš je otkupio susjedne parcele, pa ne mora brinuti da će mu se netko suviše približiti. U prvoj etaži planira sagraditi i vinoteku s velikim dnevnim boravkom. Na dvije gornje etaže bit će ukupno osam soba i kupaonice. Procjenjuje se da će kuća po tamošnjim cijenama vrijediti oko 100.000 eura.

Prijatelji rade besplatno

Građevinske radove izvodi lokalna tvrtka, a kako Glavaš govori svakodnevnim posjetiteljima, mnoge radove njegovi prijatelji izvode besplatno.

Glavaš svakodnevno obilazi gradilište i, prema riječima Osječana koji ga posjećuju, jedva čeka useljenje. Navikao na udobnost svoga golemog osječkog stana, zacijelo mu ne odgovara privremeno podstanarstvo u kući roditelja saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića.

Glavaš se nedavno, kako tvrde njegovi suradnici, da bi bio bliže gradilištu preselio u obiteljsku kuću jednog svog rođaka. Sa svojim brojnim svakodnevnim posjetiteljima Glavaš se uglavnom sastaje u kafiću u Drinovcima, koji nosi ime pjesnika A. B. Šimića