DEMANTI U GLASU KONCILA

Katolički novinari: Mesić nas pokušava cenzurirati

13.08.2009 u 00:23

Bionic
Reading

Direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, gostujući u Trećem Dnevniku HTV-a, opovrgnuo je tvrdnje predsjednika Republike Stjepana Mesića da taj tjednik nema običaj objavljivati pisma čitatelja, istaknuvši da to javno glasilo objavljuje i reakcije i pisma čitatelja, kao i demantije na neke napise

ZAGREB - 'Neka predsjednik (Mesić) pogleda u arhiv svog Ureda da je već i poslao, jednom davno tijekom svog mandata, demanti koji je objavljen u Glasu koncila', kazao je Pintarić.

Ponovio je svoju raniju poruku predsjedniku Mesiću da je, ako nije zadovoljan napisom u Glasu Koncila, trebao pismeno tražiti demanti, kao i svaki drugi građanin.

'Tijekom svih 45 godina (izlaženja tjednika) razvijamo tradiciju pisama čitatelja, pa i u najnovijem broju imamo nekoliko dopisa čitatelja. Na taj način je i predsjednik (Mesić) mogao reagirati, ili njegov Ured, ako se nije slagao ili ako ima argumente kojima može pobiti ono što u inkriminiranom tekstu piše', kazao je Pintarić.

U današnjem intervjuu Hrvatskom radiju predsjednik Republike Mesić odbacio je Pintarićev prvi poziv da reagira pismom na nedavni komentar Ivana Miklenića, ustvrdivši da u Glasu Koncila nemaju običaj objavljivati pisma čitatelja.

Direktor Glasa Koncila Pintarić večeras je također odbacio medijske tvrdnje da je glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić predsjednika Mesića u svom uvodniku nazvao veleizdajnikom, zbog čega je predsjednik od Katoličke crkve zatražio da se ogradi od spornog članka.

'Nigdje u uvodniku glavni urednik ne spominje predsjednika Stjepana Mesića imenom i prezimenom. Mogu novinari i komentatori tog teksta imati i pravo da je to gospodin koji je uvrijeđen zbog toga, ali postoje demokratska načela i institucija samoga demantija i dopisa uredništvu', kazao je Pintarić.

Istovremeno, Hrvatsko društvo katoličkih novinara priopćilo je da 'sa žaljenjem i dubokom zabrinutošću prati način na koji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić reagira na pisanje glavnog urednika katoličkog tjednika Glas Koncila Ivana Miklenića'.

'Predsjednikova reakcija, u kojoj on traži ispriku i ograđivanje Crkve kao vlasnika Glasa Koncila, uvelike odudara od demokratske prakse kojoj je sloboda medija jedan od glavnih temelja. Smatramo neprimjerenim da predsjednik Republike s pozicije moći razračunava s novinarom i njegovim pravom da o pojedinim događajima i pojavama iznese svoj sud', ističe se u priopćenju.

Hrvatsko društvo katoličkih novinara također navodi da 'osobito zabrinjavajućim drži što sam vrh političke vlasti traži od vlasnika medija, pa bila to i Crkva, da ograniči uređivačku slobodu'.

'Zbog svega navedenoga, o ovom bi se slučaju, po našem dubokom uvjerenju, trebalo oglasiti i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te stati u zaštitu novinarskih prava i sloboda', zaključuje Hrvatsko društvo katoličkih novinara.