Hrvatska BOLNI UBODI

Rijeka pod najezdom tigrastih komaraca

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dobio je dojavu građana o povećanom broju tigrastih komaraca na području Kantride i Pećina, piše Novi list. Riječ je o komarcima podrijetlom iz Azije, koji su se putem suvremene trgovine i gospodarskog transporta doselili u Europu

RIJEKA - Osnovna razlika između tigrastoga i domaćeg, autohtonog komarca je u mogućnosti da prenese na čovjeka neku zaraznu bolest s azijskog područja. No ovi komarci već su određeno vrijeme u Hrvatskoj pa je mogućnost za to mala. Osim toga, ubod tigrastog komarca je bolniji; bode i danju, dok je sunce, a ne samo tijekom jutra, večeri i noći, izvještava HRT.

Epidemiolozi i zaposlenici Dezinsekcije izaći će na teren. Ako bude više od 15 uboda komaraca u 15 minuta, provest će se se larvicidni tretman i kemijsko ubijanje odraslih komaraca.

Građanima Primorsko-goranske županije podijeljeni su letci kojima ih se upozorava da u dvorištima ne bi smjeli imati otkrivene stajaće vode, u kojima se komarci najčešće roje. Epidemiolozi priznaju da je ove godine zabilježen nešto veći broj komaraca, unatoč mjerama dezinsekcije koje se provode svaki tjedan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još