UPRAVLJANJE VODOVODOM

Zagrebačka županija žestoko protiv uprave ZG Holdinga

24.02.2014 u 16:33

Bionic
Reading

Većina vijećnika Županijske skupštine Zagrebačke županije, uz suzdržane SDP-ovce, danas se oštro usprotivila prijedlogu Uredbe o uspostavi uslužnih područja, budući da Zagrebačka županija ne bi bila jedno uslužno područje već bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi na njezinu području potpali pod upravu Zagrebačkog holdinga

'Ako Vlada prihvati tu uredbu, cijene vode za stanovnike Zagrebačke županije višestruko će poskupjeti, što smatramo nedopustivim', poručili su s izvanredne sjednice Zagrebačke županije na kojoj se nisu pojavili predstavnici Ministarstva poljoprivrede koje je, zajedno s Hrvatskim vodama, radilo na uredbi i provodi postupak savjetovanja.

Pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić ustvrdio je kako je u sadašnjem prijedlogu ukinuto uslužno područje Zagrebačke županije. Umjesto toga, uspostavljeno je uslužno područje koje bi obuhvaćalo Grad Zagreb i sve gradove i općine u Zagrebačkoj županiji, osim Zaprešića i općina Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Pitamo se zašto je tako jer zadovoljavamo oba polazna kriterija za određivanje granica uslužnih područja - geografsko okrupnjavanje na razini županije i proizvodnju vode od minimalno tri milijuna kubnih metara godišnje, rekao je Babić.

'Takav prijedlog ne uvažava potrebe Zagrebačke županije za razvojem vodoopskrbe i odvodnje, jer drugi će kreirati strateški razvoj naše vodoopskrbne mreže. Upitno je hoće li to i činiti, što može biti osobito pogubno za istočni dio Županije', poručio je župan Stjepan Kožić

Gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović kaže da je do 2022. Vrbovec opterećen kreditom za vodovod, a u zajedničkom uslužnom području sa Zagrebom ne bi imao gotovo nikakvog utjecaja.

'Oštro se protivimo tom prijedlogu jer nas se dovodi u nepovoljan položaj i daje drugima da upravljaju našom imovinom. Zagrebački holding ionako nas godinama 'cijepi' visokim cijenama i zato trebamo dići glas i inzistirati na prvom prijedlogu', rekao je Bregović.

Ivana Posavec Krivec u ime Kluba SDP-a ustvrdila je da žele najbolje rješenje za Zagrebačku županiju u slijedećih 30 godina, kad se mora izgraditi održiv i racionalan sustav vodoopskrbe i odvodnje. Velika Gorica mogla bi za to iz EU dobiti 250 milijuna kuna, dok bi sami trebali osigurati 150. Zato nam je bolje da se umrežavaju država i grad, napomenula je Posavec Krivec.

Osim toga, dodala je, uslužno područje nije nam jedinstveno jer se Zaprešić 'prirodno naslanja' na Krapinsko-zagorsku županiju.

Tu tvrdnju demantirao je Damir Mikuljan (HDZ) rekavši da Bistra i Zaprešić nikad nisu ni tehnološki niti politički bili naslonjeni na tu županiju, da su sami izgradili svoj vodoopskrbni sustav, a sada zajednički pripremaju i projekte za EU fondove.

Branko Borković (A-HSS) također je upitao otkuda pravo jednome da drugome 'uzme vodomjer' ocjenivši lošim ako se nešto radi 'u ime zakona', a na štetu života i čovjeka. Josip Jambrač (HNS) smatra da će Zagrebačka županija osigurati brži razvoj vodoopskrbe i odvodnje na svom području, dok Zvonko Kunić (DC) procjenjuje da će se cijene vode zasigurno povećati jer nitko ne garantira da će biti drugačije.

'Ne želimo da našu vodu netko skupo trži', poručio je.