DA IZBJEGNE PROMETNE GUŽVE

Mesić se vozio helikopterom za 33.700 kuna

12.08.2009 u 08:06

Bionic
Reading

Predsjednik Mesić je ovog vikenda za obilazak južne Hrvatske i povratak u Zagreb koristio vojni helikopter Mi 171Sh, na što je potrošeno oko 34 tisuće kuna

Predsjednik se najprije žurio na utrku lađara na Neretvi. U nedjelju je automobilom otišao na alku u Sinj. Nakon njezina završetka u Zagreb je otišao helikopterom. Procjenjuje se da je tijekom vikenda za predsjednikove potrebe helikopter letio oko četiri i pol sata. Budući da je cijena sata leta ovim helikopterom oko 1.500 dolara, ova predsjednikova putovanja stajala su oko 6.700 dolara, odnosno 33.700 kuna.

Nedavno je predsjednik helikopterom letio iz Zagreba u Ivanec, kojije 80-ak kilometara udaljen od glavnoga grada. Tada su let pravdalipredsjednikovim zgusnutim rasporedom.


'S obzirom na vikend i gužve na cestama, procijenjeno je da je sretnije rješenje da predsjednik u Metković i iz Sinja ode helikopterom', izjavila je Danja Šilović Karić, pročelnica Ureda predsjednika za informiranje.

Danja Šilović Karić naglasila je da su ovi letovi ranije najavljeni Glavnom stožeru i da su putovanja obavljena u sklopu redovitih trenažnih letova pilota. To u praksi znači da su u Glavnom stožeru nakon najave letova u planove upisali da će se u sklopu trenažnih letova letjeti do Metkovića i iz Sinja, piše Jutarnji.hr.

Piloti svakog mjeseca imaju najmanji broj sati leta koje moraju odvoziti bez obzira na to je li helikopter u vrijeme leta prazan ili nekoga ili nešto prevozi. Budući da se u Ministarstvu obrane za trenažne letove unaprijed planiraju sredstva, ne izdaju se posebni računi Uredu predsjednika.