STANKA NA STANKU NA STANKU

'Vrijeme je za promjenu ovog komunističko-liberalnog gulaga!'

18.02.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Saborski zastupnici trebali su jutros započeti zasjedanje raspravom o izvještajima o HRT-u, no već na početku stanku su zatražili HDZ-ovci pobunivši se protiv objedinjene rasprave o izvještajima. Nakon toga uslijedila je još jedna stanka, pa još jedna...

Stanku je, čim je predsjedajući Josip Leko otkrio namjeru da se održi objedinjena rasprava o nizu izvješća o radu HRT-a, Programskog vijeća i Nadzornog odbora te kuće u različitim razdobljima od 2011. do 2013, zatražio HDZ-ov Ivan Šuker.

'Nikada nitko nije razgovarao s klubovima o tome da se ove točke objedine, što je nekako uobičajeno pravilo ako želimo složiti točke i da ne gubimo vrijeme ako su točke tematski povezane. Ali točke, s obzirom i na promjene i na tematiku koja se njima obrađuje, nisu toliko povezane, a s druge strane, kada pogledamo mišljenje Vlade RH, onda je u potpunosti jasno da se o ovim točkama mora raspravljati odvojeno. Jer ako Vlada za jedan period ne da povoljno mišljenje, a za drugi da, onda ne možete raspravljati o tim periodima u isto vrijeme', pojasnio je Šuker, no Leko mu je odgovorio da primjedbi prilikom uvrštavanja tih točaka na dnevni red nije bilo.

Nakon stanke zastupnicima se obratio i HDZ-ov Jasen Mesić, poručivši kako je dnevni red promijenjen i prerađen kontra Poslovnika.

'To je protiv Poslovnika, to je protiv prakse Hrvatskog sabora, to je prevara svih onih koji su upozoravali godinu i pol dana da moramo raspraviti izvješća od 2011, a bilo bi logično da smo ih raspravili prije nego što smo donijeli izmjene i dopune Zakona o HRT-u jer su ta izvješća trebala biti platforma i podloga za eventualne rasprave oko izmjena i dopuna Zakona. Dobili smo mišljenje Vlade za koje nam treba poseban tumač koji će nam rastumačiti radi li se o pozitivnom ili negativnom mišljenju o poslovanju. Dakle po ovoj objedinjenoj točki bismo trebali raspraviti izvješća koja se odnose na dva zakonska rješenja, istodobno imamo četiri mišljenja Vlade, od kojih je jedno i pol pozitivno, a dva su negativna, i na neki način time bismo trebali zadovoljiti potrebu da u ovom Hrvatskom saboru progovorimo o HRT-u', rekao je Mesić

Mesić nije imao lijepe riječi ni za trenutni način upravljanja HRT-om. 'Ravnatelj je dobio faraonske ovlasti, imamo čistke i smjene urednika, imamo potpuno kaotično stanje jer se ljudima brani ulazak preko porte, pada gledanost, nenajavljeno se ukida prijenos Sabora i sustavno se favorizira vladajuća većina, što, na kraju krajeva, rezultira nalazom nezavisnih Reportera bez granice koji su vrlo jasno rekli da zbog političkog pritiska Hrvatska pada na ljestvici medijskih sloboda', rekao je Mesić.

Leko je nakon toga ponovio da nije bilo primjedbi kada su se te točke uvrštavale na dnevni red. 'Ja sam na Predsjedništvu Sabora prije početka proljetnog zasjedanja rekao da Klub HDZ-a neće prihvatiti objedinjenu raspravu o HRT-u. To sam rekao', podsjetio je Šuker, no to nije uvjerilo Leku.

'Vi znate, dugo ste u politici i dugo ste zastupnik, imali ste pravo i obvezu pisati prigovor na dnevni red ako vam ne odgovara. Drugo, ako vam moje obrazloženje nije točno ili se ne slažete s njime, koristite se Poslovnikom, obratite se nadležnom radnom tijelu, ali nemojte zlokoristiti Poslovnik', pokušao je odgovoriti Leko, no Šuker mu je cijelo vrijeme upadao u riječ, zbog čega mu ju je predsjednik Sabora oduzeo.

Nakon stanke progovorio je i Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista. 'Nelogično je hrvatskim građanima da sada raspravljamo o nečemu što se događalo prije tri godine, a danas se na HRT-u događaju stvari o kojima bismo trebali raspravljati tri dana. Smatram da je HRT uz HNB najznačajnija institucija u Hrvatskoj. Tko vlada informacijama, vlada svijetom ili ovom malom Hrvatskom. HRT je jako značajna institucija, nju financiraju hrvatski građani i da tri godine Hrvatski sabor ne raspravlja o HRT-u usprkos tomu što je svakoga dana na njemu po nekoliko incidenata, od onih programskih do onih korupcionaških ili kadrovskih, mislim da si taj luksuz ne smijemo dopustiti', rekao je Vukšić.

Nesuvislom i smiješnom HDSSB-ov Boro Grubišić je nazvao činjenicu da Sabor 2014. raspravlja o izvještaju za 2011.

'Dok mediji, ali i HTV, opširno pišu o bahatoj potrošnji ove hrvatske Vlade u iznosu od oko 300 milijuna kuna kupovinom 1.500 automobila i dok se neki ministri žele voziti kočijom, mi raspravljamo o izvješću Hrvatske televizije iz 2011. godine. Dakle s tri godine odmaka', kazao je Grubišić, ustvrdivši da je Kukuriku koalicija pretvorila HRT u 'dalekovidnicu'.

'Vrijeme je za promjenu ovog komunističko-liberalnoga gulaga u nešto drugo, a i za samu promjenu Vlade', rekao je Grubišić.

Iako je nakon Grubišićevih riječi Leko namjeravao nastaviti s raspravom, stanku je zbog načina na koji se vodi sjednica zatražio HDZ. Pritom je Jasen Mesić podsjetio da je i njegova stranka glasala za Leku kao predsjednika Sabora.

'Kažete nam da možemo uložiti prigovor, da možemo pisati, ali kome da pišemo i što da radimo kada se događaju ovakve situacije u Hrvatskom saboru, a ne sa željom da napravimo ništa drugo nego da o tome adekvatno raspravljamo', rekao je Mesić.

No Leko nije popuštao. 'Naravno da nitko ovdje ne zastupa to da je dobro imati u Saboru izvještaj star dvije godine. To je izvještaj za 2011. i 2012. Ali zato smo i objedinili raspravu jer problematika HRT-a i inače kontinuitet HRT-a važni su za sagledavanje stvari u cjelini. I na tu tako složenu točku dnevnog reda nije bilo pisanog prigovora u skladu s Poslovnikom, stoga mislim da je i za vas i za nas i za hrvatsku javnost jasno da se ovdje radi o nečem drugom, a ne o Poslovniku. To je u redu, respektiram to da koristite političku govornicu za političke govore, ali je vrlo važno da se držimo činjenica', kazao je Leko.

Nakon toga još jednu stanku inicirala je Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista jer je za govornicom htjela progovoriti o stečaju Mirne.