VIKEND U ALPAMA

Što se to događa sa Zoranom Milanovićem?

17.02.2014 u 16:43

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović u subotu je s obitelji bio na skijanju u Austriji. Ta je informacija glasno odjeknula u hrvatskoj javnosti, a navodno i u premijerovom SDP-u gdje su se pitali što Milanović radi na skijanju dok se pregovara o rebalansu proračuna. Je li doista primjereno da se šef Vlade odmara s obitelji dok se građani šestu godinu zaredom bore sa sve većom nezaposlenošću i dubljom besparicom?

Kada premijer ode na ljetovanje, odmor ili u vikendicu kod prijatelja poduzetnika javnost počinje postavljati pitanja. I to tako treba biti jer premijera biraju i plaćaju građani da njima služi. No je li zaista problem ako šef Vlade ode za vikend na skijanje s obitelji?

Ako uzmemo u obzir da taj vikend svi ostali ministri sastanče ne bi li za rebalans proračuna srezali troškove za 7,5 milijardi kuna, da premijer ne zna da je prije godinu dana naručio dvostruko skuplje automobile nego što je potrebno i da se čini da ni ministri nisu znali gdje im je šef - onda je sve pod opravdanim povećalom.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Dražen Lalić kritike premijera zbog odlaska na skijanje s obitelji ponajprije ocjenjuje kao moraliziranje: 'To su ostaci mentaliteta iz socijalizma kada se političare smatralo ljudima posebnog kova. Tada se pristupalo političarima kao nekim nadljudima, očekivalo se da imaju nadnaravne moći, da im ne treba odmor kao nama običnim smrtnicima.' Uostalom, podsjeća Lalić, svi predsjednici SAD-a, pa tako i Barack Obama, često provode svoje vikende u rezidenciji u Camp Davidu.

Kriza u zemlji Laliću nije dovoljan argument da bi Milanović radio danonoćno: 'Kriza traje već pet godina i trajat će i dulje s obzirom da se već pretvorila u agoniju. Nije pravi problem u tome koliko vremena Milanović i njegovi suradnici provode na poslu, nego koliko su spremni na duboke strukturne promjene hrvatske ekonomije i društva. A očito je, ponajprije po stanju u kojem se nalazimo i po okolnosti da je većina drugih zemalja već izašla iz krize, da nisu spremni na poduzimanje takvih promjena.'

Lalić inače upravo priprema knjigu o društvenoj krizi, a na tu temu kaže: 'Društvo je već punih pet godina pod kroničnom vrućicom i zbog toga se svi skupa ponašamo neprirodno. Vladajući političari nisu isporučili rezultate koji bi doveli do izlaska iz krize. Treba ostati hladne glave. Ja podržavam da političar ode na vikend i da se odmori. Radije bih da imamo odmornog i zdravog premijera koji se brine za svoju obitelj i sebe osobno nego nekoga tko je naizgled posebna kova, a zapravo vrlo neuspješan.' Lalić je dodao da se Hrvatska već dulje od trećine stoljeća uglavnom nalazi u ovoj ili onoj krizi. Svoj stav zaokružio je porukom grafita koji je jednom negdje vidio: 'Situacija nije nikada bila tako ozbiljna kao uvijek.'

Tihomir Cipek, također profesor na Fakultetu političkih znanosti, razmišlja slično kao Lalić i kaže da nam treba dobar program i jasan cilj, a ne osoba koja će se nepotrebno trošiti 24 sata dnevno.

'Nakaradna je logika neoliberalnog stava da će nam biti bolje ako netko radi non-stop, ako ne jede i ne spava…
Čovjeku treba vikend s obitelji', kaže Cipek i naglašava da je bit u dobroj organizaciji posla, a ne na uzaludnom iscrpljivanju.

Dao je primjer Bavarske, jedne od dvije najbogatije njemačke pokrajine, u kojoj radnici prosječno imaju najviše slobodnih dana u Europi. 'Najviše se odmaraju, a najrazvijeniji su u Njemačkoj. Slobodni dani nisu doveli do pada produktivnosti nego upravo suprotno jer su dobro organizirani i imaju jasne ciljeve', kaže Cipek.

Čini se da je upravo to problem s Milanovićevom vladom – izostanak dobre organizacije, koordinacije i jasnih ciljeva. 'Da su bolje organizirani, napredak bi se već vidio. Ministri ne znaju što im rade drugi kolege ministri i još k tome povlače potpuno proturječne poteze', upozorava Cipek na prave probleme, na koje su se u Banskim dvorima trebali još davno bolje usredotočiti.