IZVANREDNE MJERE

U utorak stiže novi vodeni val iz Slovenije

16.02.2014 u 20:53

Bionic
Reading

Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije održao je danas popodne izvanrednu sjednicu na kojoj je rečeno da se vodeni val iz Slovenije očekuje u utorak i da do tada treba obaviti sve pripreme, po potrebi angažirati dodatne snage za obranu od poplave, a bude li potrebno, zatražit će se i pomoć oružanih snaga

Prema informacijama iz Hrvatskih voda, noćas i sutra prijepodne u Sloveniji se očekuju pojačane padaline zbog kojih će doći do povećanja vodostaja rijeka. U utorak se očekuje ulazak vodenog vala iz Slovenije na područje Hrvatske, priopćeno je ureda župana Zagrebačke županije.

Uz župana Stjepana Kožića sjednici su nazočili i predstavnici Velike Gorice, Ivanić-Grada te općina Križ, Orle i Rugivce s obzirom na to da najavljeni vodeni val može ugroziti upravo spomenuta područja.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević istaknuo je kako vrijeme do dolaska vodenog vala treba iskoristiti za pripremu terena, dostavu materijala te po potrebi angažiranja dodatnih snaga. Ako bude potrebno, zatražit će se i pomoć oružanih snaga.

Zoran Marković iz Hrvatskih voda kazao je kako trenutne prognoze vodostaja nisu alarmantne, ali da će se detaljnije informacije znati sutra ujutro.

Župan Stjepan Kožić zahvalio je ljudima koji su već danima na terenu, a osobito vatrogascima koji su maksimalno angažirani. Tražio je da se na teren čim prije dostave dodatne vreće i pijesak.

Na zahtjev načelnika Vujevića sve operativne službe iz županije (Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa, Vatrogasna zajednica i Policijska uprava zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti.

Sljedeća sjednica Stožera bit će sazvana u ponedjeljak, čim se iz Hrvatskih voda dobiju detaljnije informacije o prognozama vodostaja.

Inače, tijekom dana radilo se na utvrđivanju i pojačavanju nasipa u općini Križ u mjestu Hrastilnica, u Gradecu Pokupskom čamcima se vršila dostava potrepština stanovništvu, a u Čičkoj Poljani, u kojoj je vodostaj još uvijek u porastu, cijeli dan se pune vreće i njima štite kuće. Čičku Poljanu obišao je danas načelnik Vujević.