RAT KOSOR - SEVERINA

Tko je 'seljanka', a tko 'djevojka sa sela'

11.08.2009 u 14:57

Bionic
Reading

Je li našoj premijerki sunce udarilo u glavu, ili je riječ o prežvakavanju stare spin strategije 'neka je i loše, važno da se o meni piše'? S obzirom na Vladinu reakciju na najnoviji čin tabloidnog rata Jadranke Kosor i Severine, nadamo se da je posrijedi ovo prvo

Podsjetimo, priča je krenula u Dubrovniku, kad je Seve s pozornice bacila rukavicu premijerki poručivši joj da, 'ako ima muda, ukine Zakon o umjetnoj oplodnji'. Premijerki je ova izjava očito pokvarila uživanje s prijateljicama na bračkom Zlatnom ratu, pa je osjetila potrebu reagirati preko svog 'talking heada' Zlatka Mehuna, poručivši da 'nema namjeru komentirati izjave 'djevojke sa sela''.

List Arena slobodno interpretira premijerkinu izjavu i izvlači naslov 'Seve je seljanka', a premijerka se potom još jednom javlja s godišnjeg odmora, demantirajući navedeni naslov i ocjenjujući postupak Arene 'neprimjerenim i neprihvatljivim', kao 'korištenje imena predsjednice Vlade RH za prodaju novina'.

Logično je da premijerka, kao bivša novinarka, na godišnjem odmoru ima najviše vremena za uživanje u kreacijama svojih kolega. No demantiranje naslova u tabloidu i komentiranje priče koju je još jučer komentirala riječima da je nema namjeru komentirati pokazuje opasne znakove nervoze i zbunjenosti. 

Činjenica je da Kosor, izuzev dirigiranih tiskovnih konferencija, od prvog trenutka kad je zasjela u Banske dvore izbjegava novinare kad su ozbiljne teme u pitanju (sjetite se samo bježanja u službeni auto od Mislava Bage na dan kad je Sanader podnio ostavku). Umjesto toga opominje nas da Vlada nije došla s ceste, dok ministri u maniri švedskih akcijskih junaka demonstriraju razvijenu muskulaturu na duplericama tiražnih dnevnih listova.

Upravo dogovoreni fotosessioni nabildanih ministara su najbolji dokaz dvostrukih standarda – Vlada, koju vrijeđa benigni natpis na majici snimatelja, već pet dana nema potrebe reagirati na tportalov upit o erotskom gimnasticiranju svojih članova, koje vrijeđa svakog s imalo zdravog razuma. Umjesto toga, ona se bavi Severinom, koja je, baš kao i snimatelj Cvirn, ni kriva ni dužna postala nacionalna heroina, obznanivši ono što većina ljudi u Hrvatskoj uistinu misli.

No Kosor je zaboravila još jednu stvar – svisoka gledajući 'djevojku sa sela' uvrijedila je i svoje biračko tijelo, većim dijelom sastavljeno upravo od ruralnog stanovništva koje bi je moglo dočekati s traktorima na Markovu trgu kad se vrati s godišnjeg. Stoga premijerki u najboljoj namjeri preporučujemo Turgenjevljevih 'Mjesec dana na selu' – edukativno je, nije loše za plažu, a i ne živcira kao tabloidi.