ČEK BEZ POKRIĆA

Bandićev savjetnik na udaru katarske policije

11.08.2009 u 15:01

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za svog je posebnog savjetnika za investicije i strana ulaganja imenovao Haruna Omerbašića, bivšeg šefa nabave Konstruktor inženjeringa u Kataru, piše Business.hr. Ova vijest bi vjerojatno prošla nezapaženo da se uz Omerbašićevo ime ne veže neugodna afera iz travnja ove godine

Tada se prilikom posjeta Stjepana Mesića katarskom emiru, šeiku Hamadu Bin Kalifu al-Taniju saznalo kako je Konstruktor za poslove izgradnje jednog raskrižja jednom od proizvođača izdao ček bez pokrića od milijun eura.

I ostali hrvatski gradonačelnici zapošljavaju posebne savjetnike, pa tako riječki ima tri savjetnika, zadarski čak četiri, a zanimljivo je da nijednog savjetnika, za sada, nije zaposlio splitski šef Željko Kerum.

Zbog toga je financijski direktor Konstruktora u Dohi Krešimir Puljiz završio u istražnom zatvoru, ali je poslije intervencije hrvatske strane ubrzo pušten. Nakon toga katarske vlasti izdale su nalog i za Harunom Omerbašićem, kojeg se također sumnjiči da je sudjelovao u izdavanju krivotvorenog čeka. Cijela afera na kraju je riješena tek nakon što je Konstruktor izdao pravi ček, a vodeća garnitura je povučena s katarskih poslova.

Milan Bandić ipak se odlučio Omerbašića angažirati kao posebnog savjetnika za financije, i to preko natječaja koji je objavljen još 10. travnja ove godine. Bandić je nakon pobjede na izborima udvostručio broj svojih savjetnika, pa ih tako umjesto dosadašnjih tri sada ima šest. No vrlo vjerojatno će ih biti još, budući da su prema novom ustrojstvu gradske uprave neki Bandićevi suradnici ostali bez angažmana u Poglavarstvu, podsjeća Business.hr

Funkcije savjetnika zagrebačkog gradonačelnika vrlo su primamljive jer taj posao garantira neto plaću od oko 13.300 kuna, dok pročelnička plaća iznosi samo tisuću do dvije više.