UMJESTO ULICE PREKO INTERNETA

Zakonom zabranjena prostitucija u Hrvatskoj ipak cvjeta

13.02.2014 u 18:05

Bionic
Reading

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u prošloj je godini podneseno 12 optužnih prijedloga zbog omogućavanja prostitucije, od čega su načini izvršenja u pet slučajeva bili pojedinačni, a u ostalih sedam se radilo o dvije ili više udruženih osoba. Statistike tako pokazuju da su prekršaj odavanja prostituciji počinile ukupno 263 osobe. U usporedbi s 2012. godinom, riječ je o devet posto manjem broju evidentiranih prekršitelja, no malo tko vjeruje da je u Hrvatskoj manje prostitutki, posebice u svjetlu gotovo 400 tisuća nezaposlenih građana, piše Deutsche Welle

Prostituiraju se, piše Deutsche Welle, sve dobne skupine, od srednjoškolaca, preko nezaposlenih i studenata, do umirovljenica. Mlade djevojke iz malih mjesta u kojima je gotovo nemoguće naći posao često se u većim gradovima zapošljavaju u takozvanim salonima za masažu koji su dobrim dijelom paravan za zakonom nedopuštene radnje.

I dok su tijekom devedesetih zagrebačke prostitutke svoje usluge nudile pred hotelima i u njima, ali i po pogrebnim poduzećima znanoj Gajevoj ulici, danas poslove dogovaraju izravno iz vlastitog doma. Noćne šetnje pod nadzorom 'zaštitnika' zamijenilo je slobodno oglašavanje na internetu, iako je to kažnjivo trogodišnjim zatvorom. Samo jedan klik mišem dijeli vas od Leone, Sunny, Klopatre ili Oldtajmerice koje nude 'ugodno druženje u vlastitom prostoru sa situiranom gospodom uz potpunu diskreciju'.

Javni medijski prostor nije pošteđen ni oglasa za organiziranu međunarodnu prostituciju, pa možda čak i trgovinu ljudima. 'Agencija iz Njemačke traži mlade i atraktivne djevojke, za posao escorta u Njemačkoj. Uvjeti i zarada odlični', samo je jedan od mamaca upućenih punoljetnim i nezaposlenim Hrvaticama.

Vlada, navodi dalje Deutsche Welle, nema namjeru legalizirati prostituciju u skorije vrijeme, no neka istraživanja među srednjoškolcima pokazuju da su mladi za legaliziranje prostitucije, ali i lakih droga. Kažu, na taj bi se način moglo spriječiti širenje bolesti kroz obavezne liječničke kontrole zaraženih prostitutki. 'Zabranom prostitucija ostaje mračna zona u kojoj dominiraju organizirani kriminal, krijumčarenje, izrabljivanje te tjelesno i seksualno nasilje nad ženama', poručeno je prošle godine iz koalicijskog HNS-a.

Što pak o svemu kažu djevojke koje se bave prostitucijom, ali i oni koji koriste njihove usluge, pročitajte OVDJE.