HDZ-OVA SKRB O GLASAČIMA

Vlada ni u krizi ne smanjuje pomoć BiH

11.08.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Unatoč teškoj ekonomskoj krizi koja je zahvatila Hrvatsku, zbog čega su već napravljena dva rebalansa proračuna, zaposlenima i umirovljenicima nametnut dodatni porez na plaće i povećan PDV, Vlada nije smanjila davanja za projekte u BiH

Ne samo da se nisu smanjila davanja, nego su ona povećana za nekoliko desetaka milijuna kuna u odnosu na 2008, i to kad je već krajem prošle godine bilo jasno da će kriza teško pogoditi hrvatsku državu. Hrvatska će tijekom ove godine Hrvatima u BiH dati 270 milijuna kuna, otkriva tjednik Nacional.

Prema informacijama tog tjednika, hrvatska Vlada se obvezala da će preuzeti kreditni aranžman od 180 milijuna kuna za završetak druge faze sveučilišnog kampusa u Mostaru. S obzirom na to da se radi o desetogodišnjem kreditnom aranžmanu, svake godine, pa tako i ove, planirano je 18 milijuna kuna. Još 130 milijuna kuna planirano je u državnom proračunu za 2009. godinu. Od tog je iznosa predviđeno ukupno izdvajanje 94 milijuna kuna financijske potpore kroz Ministarstvo regionalnog razvoja koje je donedavno vodio Petar Čobanković u 2009. za uglavnom povratničke te projekte u manjinskim hrvatskim sredinama u BiH, što je 20 milijuna više nego u prošloj godini, kada je u proračunu predviđeno i realizirano oko 75 milijuna kuna. Najviše je novca od tih 94 milijuna kuna predviđeno za povratak prognanih Hrvata, i to 47 milijuna kuna, dok je prošle godine u tu svrhu utrošeno 27 milijuna kuna

Za pet milijuna kuna povećan je i iznos za troškove liječenja Hrvata iz BiH u Hrvatskoj, koji je u 2008. bio 15 milijuna kuna, a ove godine iznosi 20 milijuna. Također je u proračunu RH za 2008. i 2009. bilo potrebno osigurati svotu od 116.234.832 kune godišnje za isplatu razlike do pune obiteljske mirovine članovima obitelji poginulih, odnosno nestalih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i za isplatu razlike do pune invalidske mirovine za oko 2.500 ratnih invalida HVO-a. Premda su hrvatske mirovine smanjene, nema naznaka da su smanjena izdvajanja za mirovine bosanskih državljana, navodi Nacional.

Zanimljivo je istaknuti da HDZ-ova vlada ima jedna financijska mjerila prema Hrvatima koji žive u Hercegovini, srednjoj Bosni i dijelu Bosanske Posavine – čiji su glasovi presudni za pobjedu HDZ-a na izborima u RH – a druga pravila ima prema Hrvatima koji žive u drugim krajevima BiH, prije svega u Republici Srpskoj. Od ukupno 87 tisuća prognanih Hrvata koji su se vratili u BiH čak ih se 85 posto vratilo na područje Federacije BiH. S druge strane, prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u Republici Srpskoj nedostaje 92 posto Hrvata koji su tamo živjeli prije rata.