NAPAD NA MENZELA

Češki mediji pozivaju na bojkot Hrvatske

11.08.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Napad na filmsku ekipu pod vodstvom slavnog češkog oskarovca Jirija Menzela od prošlog utorka, 4. kolovoza, u češkim je medijima izazvao odbojnost pa su objavljene preporuke turistima da ne posjećuju našu zemlju, piše Jutarnji list

Menzel je (71) bio blag  u izjavi za najtiražniji češki dnevnik Mlada fronta dnes. - Došlo je do naguravanja, ali svi smo u redu - izjavio je redatelj.

Iz izjave vlasnika konobe Longo, pred kojom je došlo do  sukoba, jasno je da je uzrok napada to što je tijekom snimanja jednog kadra njegov kamerman zaklonio reklamu konobe. Dakle, verbalni sukob počeli su zastupnici konobe, povrijeđeni postupkom filmskog snimatelja. Protekle subote vlasnik konobe Zlatko Kovač ustvrdio je 'moja supruga nije udarila snimatelja nego je s letkom u ruci mahnula prema objektivu, a nakon što se okrenula, on je potrčao i lupio je nogom u stražnjicu'.

'Volim Hrvatsku'

Jiri Menzel snima dva dokumentarca pod naslovom ‘Volim Hrvatsku’, i to u trajanju od 30 minuta svaki. Jedan se zove ‘Moja Hrvatska’ i govori uglavnom o Dubrovniku, i ‘Naše more, vaše more’, što humoristično govori o tri ljetovališta koja Česi posjećuju još od XIX. stoljeća. Snimatelj oba polu- satna dokumentarca je Dragan Ruljančić, jedan od vodećih hrvatskih snimatelja, koji je osim ‘Smogovaca’ snimio i niz igranih filmova, od jednog Zorana Tadića do posljednjih ‘Metastaza’ Branka Scmidta.

Na ovaj se navod javio snimatelj g. Jirija Menzela u Hrvatskoj Dragan Ruljančić. U svojoj izjavi naglašava kako 'nije imao nikakav fizički incident sa suprugom gostioničara u Dubrovniku na Stradunu'.

Šakom u kameru

No, je li onda sve izmišljeno? Nije, na mjestu snimanja bila su, zapravo, dvojica snimatelja - Ruljančić, jedan od vodećih hrvatskih snimatelja i drugi, koji se našao na Stradunu kako bi snimao dokumentarac o Menzelovu snimanju dvaju dokumentaraca pod nazivom 'Volim Hrvatsku'.

- Taj sporni trenutak snimio je drugi snimatelj koji radi reportažu o našem snimanju. U snimci se vidi se da više nismo u prolazu ispred restorana, ja snimam, a Menzel stoji pokraj mene, leđima okrenut gostioničaru koji i dalje prostački vrijeđa našu ekipu. Iznenada u kadar ulazi šaka i udara u kameru. Vidio sam da se taj snimatelj povukao i nogom branio od sljedećih udaraca, rekao je Ruljančić.

Dakle, Ruljančić nije sudjelovao u incidentu. Ali, rekao je: 'Nakon toga incidenta svi smo se povukli i napad na redatelja J. Menzela nije snimljen. On je napadnut s leđa, a napao ga je sin gostioničara. Naš organizator odmah je stao između napadača i redatelja Menzela kako bi spriječio goru situaciju'.