KRIZNI NAMET NA USTAVNOM SUDU

Hebrang: Mesić želi srušiti proračun, a time i Vladu

10.08.2009 u 20:25

Bionic
Reading

Kandidat HDZ-a za predsjednika države i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang komentirao je današnji potez predsjednika Mesića jer je Zakon o kriznom nametu kojim Vlada namjerava pokrpati proračunske rupe porezom na plaće i mirovine poslao na ocjenu ustavnosti

Andrija Hebrang zamjera predsjedniku Mesiću što je 'čekao skrštenih ruku da Vlada izradi prijedlog umjesto da je okupio ekspertni tim i predložio načine izlaska iz krize'.

Hebrang drži da je Mesić trebao pomoći u pregovorima Vlade sa socijalnim partnerima i iskoristiti svoje pravo na sazivanje tematske sjednice Vlade u čijem radu bi i sam sudjelovao. Mesićevo traženje ocjene ustavnosti uvođenja tzv. kriznog poreza naziva politikantskim potezom.

'Ustavna tužba je proziran pokušaj rušenja proračuna, a time i Vlade', ocijenio je Hebrang, naglašavajući da se kao predsjednik države nikada ne bi ponio poput Mesića.

'Nikad ne bih podnio tužbu, ali ne bih ni došao u situaciju da to moram. Predsjednik države nije čovjek koji sjedi i vrti palčeve čekajući da netko drugi rješava probleme, nego kao vrhovni autoritet okuplja stručnjake i traži rješenje.'

Dodao je da je 'najlakše skupljati poene i kritizirati omalovažavajući rad drugih'. Odbacio je tvrdnje da su mjere nesocijalne, piše Večernji.hr.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks smatra da u uvođenju kriznog poreza nema protuustavnosti. Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović naglašava da su Vladine porezne mjere 'duboko nepravedne jer teret krize opet nerazmjerno svaljuju na leđa osiromašenog srednjeg sloja stanovništva te na najsiromašnije'.

'Ne samo da bih postupio kao Mesić, nego sam već s ostalim kolegama iz Kluba SDP-a pripremio zahtjev za ispitivanje ustavnosti novih, nepravednih poreznih zakona kojima se manje imućnom dijelu stanovništva uvodi harač', rekao je Josipović.