MILANOVIĆEVA REAKCIJA NA 'MARŠ IZ BIH'

'Žbanić smo dali 3,5 milijuna kuna i dobrodošla je u RH'

11.02.2014 u 08:12

Bionic
Reading

Zoran Milanović nakon deset godina ponovno se pojavio kao gost emisije '2 u 9' kod Romana Bolkovića na Jabuka TV-u. 'Prvi intervju kao političar na nekoj televiziji dao sam kod vas prije deset godina i evo me sada opet', rekao je uvodu Milanović odgovorivši odmah i na kritike koje su stigle iz Bosne i Hercegovine da je otišao u Mostar, a ne u Sarajevo

'U Sarajevo me nitko nije zvao, a Mostar je dvonacionalni grad koji je bio blizu toga da se u njemu dogodi nasilje. U Mostaru je falilo malo da ne dođe do ubijanja. Otišao sam tamo i čuo sam se s ministrom vanjskih poslova što inače ne radim. Što sam se trebao javiti svakom građaninu BiH ponaosob', retorički se zapitao Milanović.

Ponovno je kritizirao EU zbog odnosa prema BiH i napomenuo je da ona mora donijeti odluku što s BiH.

'Postavljati joj nemoguće uvjete ili joj dati šansu za pregovore', rekao je Milanović

Smatra kako su događaji u BiH test za javnu elitu u toj zemlji i da je sve što se događa tamo zapravo normalno.

Govoreći o monetizaciji autocesta, ponovio je svoj poznati stav kako su 'one naše te nam ih nitko ne može oduzeti'.

Upitan je li trebao slučaj poput Branka Šegona rješavati brže, premijer je odgovorio kako se ta situacija nije mogla riješiti brže. 'Tom čovjeku još nije dokazano, ali kredit nije smio tako dobiti. Nažalost, taj se slučaj nije mogao riješiti brže', rekao je Milanović.

Komentirajući odluke o izručenju Josipa Perkovića i neizručenju Zdravka Mustača, premijer je rekao kako je 'jedan sud zakon primijenio, a drugi nije'. 'Imam li pravo to reći? Sada imam ne samo pravo, nego i obavezu. Sucima ne možemo ništa i tu ne mogu ništa promijeniti.'

Ponovio je potom i već više puta spominjanu rečenicu da 'Hrvatska ima pravo provoditi svoje zakone kao i Njemačka'.

Na pitanje ima li sukoba u SDP-u i kako gleda na Davora Bernardića Milanović je rezolutno ustvrdio kako u stranci nema sukoba i dodao 'Ja ne volim populiste, možete me ubiti.'

Osvrnuo se u jednosatnom razgovoru Bolković i na Milanovićev komunikacijski stil na što je premijer uzvratio kako je on 'odrastao na Trešnjevki, a ne u laboratoriju u Zürichu'.

Na kraju emisije osvrnuo na i na istup bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić koja mu je nakon dolaska u Mostaru javno poručila: Milanoviću, marš kući!

'Što bih joj trebao reći, da je dobila 3,5 milijuna kuna od HAVC-a, odnosno od hrvatskih poreznih obveznika za svoj film koji će u Hrvatskoj vidjeti sto ljudi. Ja joj mogu reći samo da je opet dobrodošla. To su naši viši standardi', zaključio je Milanović.