Hrvatska VOJNI ORDINARIJ

Jezerinac: Blago narodu koji ima zakone u skladu s Božjim

Vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac rekao je danas u Vivodini na misi u povodu blagdana Sv. Lovre da je blago narodu koji ima zakone koji su u skladu s Božjim, te je pozvao okupljene vjernike da se upitaju kolika bi se u nas djeca rodila da se poštuju Božji zakoni i zavlada ljubav prema djetetu i njegovu pravu na život

'Došlo bi veoma brzo do obnove hrvatskog naroda', poručio je biskup Juraj Jezerinac, dodajući da je vrhovni zakon svima Bog, koji će im suditi.

Ističući da je mučeništvo i ljubav za Boga u djece dobrota prema roditeljima i učenje, za mlade borba da ih ne zarobe vlastite slabosti, za mlade roditelje kršćanski obiteljski život i zaštita svakog začetog a nerođenog djeteta, upitao je što je mučeništvo za jednoga kršćanskog političara.

'Za političare je mučeništvo ostati vjeran svojoj savjesti, poglavito u trenucima kad se nađe u situaciji da bira hoće li ostati vjeran svojoj političkoj stranci ili Bogu. Ima situacija kada pojedine stranke zastupaju mišljenja koja su protivna evanđelju, naravnom zakonu, promociji općeg dobra u svijetu. Tada se svaki čovjek, a posebno političari zbog svoje uloge mogu ugledati na svetog Lovru, koji je u trećem stoljeću, vremenima progona kršćana, bio vjeran Bogu sve do mučeništva", poručio je biskup Jezerinac.

'Danas mnogi žele jednostavno izbaciti Boga iz javnog života, iz medija, iz kulture, iz Ustava Europske unije. Žele stvoriti jednu novu vjeru, prihvatljivu za sve ljude. To vam nije ništa drugo nego poganska religija. Ti graditelji nove Europe često zaboravljaju da su je njeni utemeljitelji osnovali na kršćanskim temeljima. Zato je svaki kršćanin pozvan da živi evanđelje vjerno i ustrajno makar nailazio na prijezir i ismijavanje', istaknuo je među ostalim u propovijedi biskup Jezerinac.

Župnik u Vivodini Andrija Markač rekao je da je župa sv. Lovre 1929. godine imala 3605 ljudi, a danas ih ima 650. 'Zanimljivo je da gotovo dvije Vivodine žive u Kanadi, uglavnom u Ontariju, gdje je i društvo Vivodinaca. Mnogi su iseljenici i u Americi, Australiji i europskim zemljama.

Da depopulaciju i iseljavanje Žumberka treba zaustaviti, govori i podatak da je 1970. godine u školu u Vivodini išlo 320 učenika, a sada ih je devet. Na jesen će ih biti dvanaest, a razlog nije popravljanje slike rođenih prema umrlima, nego gašenje dviju obližnjih područnih škola', rekao je vivodinski župnik.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još