SIMBOL HRVATSKOG PROLJEĆA

Savkin posljednji ispraćaj na Mirogoju

10.08.2009 u 19:28

Bionic
Reading

U nazočnosti nekoliko tisuća građana, popodne je na zagrebačkom Mirogoju pokopana najznačajnija hrvatska političarka 20. stoljeća, ikona Hrvatskog proljeća Savka Dabčević-Kučar

Građani su poslijepodne s crvenim ružama u rukama odavali počast pred odrom preminule političarke, uz koji je bilo izloženo i njezino ordenje, a među okupljenim mnoštvom bili su i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te predsjednik SDP-a Zoran Milanović i nekoliko saborskih zastupnika.

Od kolegice na Ekonomskom fakultetu oprostila se akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, koja je istaknula da je Savka Dabčević-Kučar bila legenda Fakulteta, na kojem je poticala raspravu o ekonomiji ne samo o socijalističkoj, nego i o postavkama građanske ekonomije.

'Savkino progonstvo s Fakulteta bio je nemjerljiv gubitak za hrvatsku znanost, a nakon njezinog odlaska hodnici su opustjeli, a rasprava zamrla', rekla je Wertheimer-Baletić. Od Savke se oprostio i njezin dugogodišnji prijatelj Zdravko Rogić, istaknuvši kako raspored na nisku činovničku funkciju u Sekretarijatu za financije nije mogao slomiti njezin nepokolebljivi duh.

Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, stranke koju je Savka Dabčević-Kučar utemeljila, ponovio je kako je riječ o osobi izvanserijskog intelekta i energije, sposobnoj za rušenje granica. Podsjetio je da se Savka Dabčević-Kučar u jednopartijskoj Jugoslaviji borila za politiku čistih ruku, da je afirmirala hrvatske nacionalne interese, a Hrvatsku pripremila za 1990.

'Dvadeset godina izolacije nije promijenilo njezine stavove. Ni na vrhuncima ni u padovima nije odustajala od sebe i svojih vrijednosti, a u hrvatskoj je politici teško naći moralnu i ljudsku veličinu koja bi se s njom mogla usporediti', rekao je Čačić.

Savka Dabčević-Kučar na posljenje je počivalište ispraćena uz zvuke Schubertove 'Ave Maria' i 'Tvoja zemlja' Vice Vukova, 'Vilo Velebita' te 'Zdravo Djevo'. Obred nad obiteljskim grobom u blizini crkve Krista Kralja vodio je don Ivan Grubišić, koji je pokojnu političarku usporedio sa starozavjetnim prorocima, koji se nisu mirili sa stanjem ugroženog ljudskog dostojanstva i slobode. 'Savka je 70-ih svojim profiliranim vrijednostima bila uzor i nama u Crkvi, opstala je ne mijenjajući svoja načela', rekao je Grubišić.

'Hrvatski narod te poštivao i volio i ta ljubav ostaje ti trajan spomen. Zato te danas ispraćamo među hrvatske velikane. Bila si povijesna ličnost i ostaješ povijesna ličnost. Spadaš u povijesne vođe i ostaješ povijesni vođa', rekao je predsjednik Stjepan Mesićkoji nije mogao suspregnuti suze na komemoraciji Savki Dabčević-Kučar održanoj u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u organiziciji njezine Hrvatske narodne stranke.


Uz vodstvo narodnjaka i predsjednika države, na komemoraciji nije bilo predsjednika ostalih političkih stanaka izuzev HSP-ova Ante Đapića, izvijestio je Jutarnji list.

U ime SDP-a došao je Antun Vujić, u ime HSLS-a Zlatko Kramarić, a u ime Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks. Vladu je predstavljao Damir Polančec, a došli su i suci Ustavnog suda na čelu s predsjednicom Jasnom Omejec

Na komemoraciji je bila Savkina uža obitelj, kćeri Savka i Jasna sa supruzima i djecom.

Riječima: 'Moja voljena predsjednice i prijateljice...', svoj je govor započeo predsjednik HNS-a Radimir Čačić i zastao kako bi zadržao suze. Istaknuo je da je cijeli život Savke Dabčević-Kučar jasna poruka da politika može biti časna profesija.

'Zamislite koliko ju je moralo boljeti kad je gledala kako oholost i pohlepa zatiru ono što je Hrvatska mogla i trebala biti', kazao je Čačić boreći se sa suzama. Vesna Pusić naglasila je da 'postoje ljudi i politike čije vrijeme prođe prije njih samih'.

'Savka je u hrvatsku politiku uvela ideju samoograničavajuće vlasti. Njezina je tajna bila u tome što je imala sposobnost prepoznati ono što bismo kao politička nacija mogli biti. Ako kao politička nacija imamo sreće i pameti, vrijeme Savkinih političkih ideala i kriterija za nas i ovu zemlju tek dolazi', istaknula je Pusić.