POGREŠAN KLJUČ

Sandra Švaljek, stručnjakinja koja ne zaslužuje respekt

07.02.2014 u 16:10

Bionic
Reading

'Smatram da je najlošije to što se nastavilo sa zapošljavanjem po stranačkom ključu. Upravo je promjena mentaliteta političkih elita presudna za budućnost Hrvatske'. Tim je riječima u ožujku prošle godine Sandra Švaljek, tada ravnateljica Ekonomskog instituta, u intervjuu za Jutarnji list kritizirala rad Vlade RH

U međuvremenu priznata ekonomska stručnjakinja postala je zamjenica gradonačelnika Milana Bandića i pokazala po kojem se ključu treba zapošljavati. U bravu je krajem prošle godine gurnula 'rodijački' ključ svog šefa. I na mjestu pomoćnika direktora Ustanove za upravljanje sportskim objektima od početka godine našao se njen suprug Nenad Kukić. Plaća oko 10 tisuća kuna, siguran posao, sigurni prihodi i sve po zakonu, a opet mimo njega.

Poznat, dobro uhodan scenarij u radu zagrebačke Gradske uprave.

Kukić je zapravo zaposlen na Badnji dan prošle godine u podružnici Upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga bez javnog natječaja jer on tamo nije ni trebao biti raspisan. Sedam dana kasnije podružnica se gasi, a sportski objekti dolaze u okrilje Ustanove koja djeluje u sastavu Gradske uprave u kojoj zabrana zapošljavanja vrijedi od 1. siječnja 2014. godine.

Sve po zakonu, a opet mimo njega.

Kukić ima reference - magistar je ekonomije, stručnjak za poreze, reviziju, govori njemački i engleski… Ima i tvrtku u kojoj je samo on zaposlen, ista je 2012. godinu završila s 130 tisuća kuna dobiti. Kaže da su mu posao ponudili. Kako baš njemu, a ne nekom drugom - nije objasnio. Nije ni trebao jer supruga ima ključ.

Sandra Švaljek sve do jučer imala je kredibilitet koji je stjecala godinama. A onda ga je nepovratno izgubila dobivši šamar od stranke (HDZ je otkrio priču u Skupštini) kojoj je desetljećima jedina tražena referenca za zapošljavanje bio ključ.

Kevin Spacey u briljantnoj Netflixovoj seriji 'House of Cards' utjelovljuje političara pokvarenog do srži, Francisa Underwooda, koji na angažnan jednog svog kolege kaže: 'Kakvo rasipanje talenta. Umjesto moći odabrao je novac. Greška je to koju gotovo svi čine jer novac se počne topiti nakon desetak godina, a moć je drevni kamen koji stoji stoljećima. Ne mogu respektirati nekog tko ne vidi tu razliku.'

Sandra Švaljek imala je moć. Moć da nešto pokuša promijeniti na bolje. Možda je to i prividno jer stvarnu moć ima Bandić, ali svejedno. Umjesto nje odabrala je novac za supruga. Uz dužno poštovanje njenim titulama, znanju i stručnosti, ona danas više ne zaslužuje nikakav respekt.