ZADNJE IZVJEŠĆE PRED SABOROM

Bajić je dobar s političarima, a možda ima i četiri života

14.02.2014 u 16:27

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić iznio je posljednje izvješće o radu DORH-a u svom trećem mandatu. Nakon preciznog izlaganja šturih statistika laburist Branko Vukšić rekao je da to izvješće Sabor ne bi smio prihvatiti. Upozorio je i na opasnu pojavu da političari mijenjaju mišljenje o glavnom tužitelju ovisno o tome jesu li na vlasti ili u oporbi

O izvješću glavnog državnog odvjetnika svake godine se raspravlja u Saboru. Parlament jedini ima mogućnost otkazati povjerenje Mladenu Bajiću koji će 23. travnja završiti svoj treći mandat. Kako je rasprava krenula, čini se da će Bajić još jednom od većine naših zastupnika dobiti lovorike na račun fino uvezenog i uredno složenog izvješća. Hoće li dobiti i četvrti mandat, pitanje je koje se provlačilo kroz raspravu.

Laburist Branko Vukšić jedan je od rijetkih koji za sada oštro odbacuje Bajićevo izvješće. Tvrdi da se nije dao zavesti statistikom koja govori o rastućoj uspješnosti DORH-a i USKOK-a u borbi protiv korupcije i kriminala.

Uvodno je u opširnoj kritici rada DORH-a parafrazirao Immanuela Kanta: 'Imam hrabrosti služiti se vlastitim razumom, a to znači da se nisam dao zavesti uredno poslaganim brojkama i grafikonima u ovom meko ukoričenom izvješću. Riječ je o suhoparnoj statistici koja ne daje relevantne odgovore na pitanja o suštinskim problemima koji mrcvare Hrvatsku već više od dva desetljeća.'

Prigovorio je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću to da su najveće afere prošle godine, uključujući aferu Pomoćnik Branka Šegona, otkrivali novinari: 'Njima trebate dati polovicu svoje plaće. Novinari, za razliku od vas, nemaju osjećaj za politički tajming...'

Rekao je da Bajić i dalje hvata ili proganja jedino političke mrtvace te one koji više nemaju političko zaleđe. 'Za tu je tvrdnju bezbroj argumenata. Onaj najočitiji je slučaj Sanader ili slučaj Nadan Vidošević', rekao je laburist. 'Godinama, doista godinama su novinari upozoravali javnost, a onda, bogme, razumije se i DORH na nesrazmjer imovine i primanja Sanadera, Vidoševića i mnogih drugih bahatih i kleptomanskih moćnika.'

BAJIĆ: USPJEŠNOST PRESUDA 94 POSTO

Vrijeme je da glavni državni odvjetnik kukurikne i o slučajevima Šegon i Merzel... Bajić ima istančan osjećaj za vrijeme kako ne bi završio u loncu, iako za to ima mnogo razloga', ustvrdio je Vukšić.

Mladen Bajić je,između ostalog, u svom izvješću naveo da je u 2012. godini povećan broj kaznenih predmeta vezanih za širu korupciju i organizirani kriminal. Tvrdi da je uspješnost USKOK-a prema presudama narasla na 94 posto. Kaže i da je novi Zakon o kaznenom postupku uvelike olakšao rad DORH-a te omogućio brojne progone.

Kada je u pitanju oduzimanje imovine, Bajić kaže da je USKOK zamrznuo 81,3 milijuna kuna i 1,5 milijuna eura. Oduzeto je već 71 milijun kuna i 341 tisuća eura.

U 2012. godini izdano je 605 naloga za prisluškivanje u odnosu na 1.861 osobu. Bajić naglašava da je ta mjera bila učinkovita u odnosu na 76 posto predmeta te da je svaki nalog odobrio sud.
Najavio je da će posebnu pažnju DORH usmjeriti alternativnom rješavanju sporova kako bi se rasteretili sudovi. No upozorio je da za to treba kvalitetan kadar.

ŠTO JE S AFERAMA KAMENSKO, SALONIT, JADRANKAMEN...?

Branko Vukšić podsjetio je na brojne afere u gospodarstvu, poput Kamenskog, HAC-a, Plive, Hypo banke, Daimlera, Đakovštine i Jadrankamena.

'Likovi, tobožnji poslodavci, menadžeri, mešetari koji su uništili Jadrankamen,
tvrtku koju je gotovo nemoguće uništiti zbog u svijetu jedinstvene sirovine, i dalje prkose i pravdi i radnicima. Kada će to uništavanje biti procesuirano?', upitao je Vukšić.

Bajić je naknadno rekao
da mu ne pada na pamet odgovarati na vrijednosne sudove zastupnika, ali odgovorio da u predmetima Jadrankamena, u širem smislu riječi, postoje tri postupka pred nadležnim sudovima. Jednako tako i u odnosu na Salonit.

Također, Bajić kaže da je primjenom Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva zadnjih godina je procesuirano 25 predmeta protiv 45 osoba: 'Osam presuda je doneseno i još jedan predmet je u obnovi postupka. Dakle bitno drugačiji podaci nego o onima o kojima vi raspolažete ili zato što ih niste uočili u medijima ili zato što možda niste otvorili našu stranicu na kojoj to egzaktno piše već duže vremena. Jednako tako u odnosu na i ove predmete koje vi spominjete ovdje misleći da se ništa na njima nije radilo. Netočno.'

ONI KOJI DOĐU NA VLAST KUPUJU POTPORU MLADENA BAJIĆA?

Vukšić kaže da su korupcija i kriminal i dalje najodrživije i najžilavije privredne grane te najunosnije gospodarske aktivnosti. 'Usprkos verbalnoj ekvilibristici o nultoj stopi tolerancije prema korupciji, nema društvene osude kriminalaca. Zato što se sumnjive tipove s tonama putra na glavi u javnosti tretira kao stupove društva. Krivo je nečinjenje. I to nečinjenje svih triju poluga vlasti. Krivo je kameleonstvo političara koji jedno govore kad su u opoziciji, a sasvim suprotno čine kad dođu na vlast.'

Za korupcijske afere, kojima smo svjedočili i 2013. godine, odgovorni su pripadnici vlasti koja, rekao je Vukšić, u mraku svojih ladica drži dokaze protiv moćnika druge vlasti.

Vukšić kaže da bi mu u raspravi premijer Zoran Milanović postavio logično pitanje - koji bi to bio Bajićev interes držati kompromitirajuće dokaze protiv političkih moćnika i kriminalaca u ladici? 'Tajna slobode počiva u hrabrosti. Uostalom, znamo da su za smiono srce i leopard i ovce, a plašljiv duh vidi se i u gazeli tigra', odgovorio je sam sebi Vukšić.

Podsjetio je da, bez obzira tko je na vlasti, izvješće Mladena Bajića uvijek hvali vlast, a kudi oporba. Vukšić dakle jedva čeka da čuje što će o izvješću DORH-a reći pripadnici Kukuriku koalicije koji su do prije dvije godine Bajića prilično kritizirali.



OVAKO JE NEKADA O BAJIĆU GOVORIO ZORAN MILANOVIĆ

'Predsjednik SDP-a Zoran Milanović 2010. godine se Bajiću energično suprotstavio ovim riječima: Treba nam Eliot Ness, a ne Mladen Bajić kojemu nedostaje žara, predanosti, zanosa i radnog elana. Hrvatska će u borbi protiv korupcije biti talac jedne osobe još četiri godine', podsjetio je Vukšić.

Zato što ima običaj držati slučajeve u ladici, pojašnjavao je te 2010. godine Arsen Bauk, danas ministar u Milanovićevoj vladi', podsjetio je Vukšić. Aktualni ministri i premijer zvali su Bajića 'Standbajić' zato što su mnogi predmeti na stand byu (na čekanju, op.a.) u DORH-u.

'Pa ipak, sudeći prema riječima Zorana Milanovića izrečenih u opozicijskim okolnostima, dugovječni glavni odvjetnik koji je na istome mjestu doživio i četvrtog premijera, ipak je u nečemu aktivan. Aktivan je, citiram gospodina Milanovića - u osluškivanju državne politike. (...) No kada ti isti političari padnu s vlasti, padaju i kriteriji. Odjednom preko noći glavni državni odvjetnik, ona ista osoba kojoj su komplimentirali zbog neovisnosti postaje ovisna. O kome? O vlasti', elaborirao je svoj stav Branko Vukšić.

Ono što je 2010. godine glavnom državnom odvjetniku bila mana danas je izgleda vrlina.
Što se promijenilo, pita se Vukšić. 'Vlast. Odnos je izgleda ostao isti', zaključio je.Podsjetio je nadalje i da je predsjednik Ivo Josipović ranije rekao da je Bajić prerano kukuriknuo da bi završio u loncu. Zoran Milanović tada je, kaže Vukšić, odgovorio: 'Posao državnog odvjetnika nije umjetnička kreacija nego mukotrpan posao koji se može ocijeniti jedino u totalu. Posao državnog odvjetnika je da u svakom trenutku kukurikne makar završio u loncu.'

Vukšić je uvjeren da bi danas Milanović govorio sasvim drukčije: 'Zašto? Jer gleda na stvari iz druge, moćničke perspektive.'

JE LI BAJIĆ DRŽAVNI ODVJETNIK S ČETIRI ŽIVOTA?


Novinari su u utorak pitali Milanovića ima li Bajić njegovo povjerenje za četvrti mandat, no premijer na to pitanje nije želio odgovoriti. Rekao je tek da će o tome raspravljati kada za to dođe vrijeme.

Vukšić je u tom kontekstu Bajića danas podsjetio da je u jednom intervjuu rekao da će vjerojatno ostati u DORH-u do 2020. 'To će se vjerojatno i obistiniti. (...) Postoji li ijedna zemlja osim Hrvatske u kojoj je visok stupanj korupcije i u kojoj vlast smatra da je Državno odvjetništvo uspješno, da je Državno odvjetništvo dalo maksimum? Možda su to Sjeverna Koreja, Turkmenistan ili neke druge zemlje. Izvještaj koji ne daje odgovore na najbitnija pitanja puka je statistika. Ona može biti prokleta laž, ne može se prihvatiti', zaključio je Vukšić.

Poručio je Bajiću da nije nemoguće da uskoro postane državni odvjetnik s četiri života: 'Nije nemoguće ni da na istoj poziciji s mršavim rezultatima dočekate još jednog premijera. Za to ne možete očekivati ruke laburista', poručio je Vukšić Bajiću.

S kritikama se među rijetkima složila šefica ORaH-a Mirela Holy: 'I moj je dojam da je Bajić više političar nego državni odvjetnik. Dobar je svim vladama, odrađuje dobre političke poslove za njih, jer kad treba, pokreću se afere od interesa za vladajuću garnituru.'

Bori Grubišiću iz HDSSB-a
nije jasno zašto DORH odmah ne postupa u, primjerice, slučaju Šegon. 'Pitam se i pitam vas dopušta li se zapravo onome tko je osumnjičen skrivanje i uništavanje dokaza, utjecaj na svjedoke, ponavljanje djela itd.?'

HDZ-ov Vladimir Šeks
nije se danas jasno izjasnio hoće li podržati izvješće Mladena Bajića, no s obzirom da ga je podržao prije nekoliko mjeseci na Odboru za pravosuđe, jasno je da HDZ-ova podrška neće izostati. 'Ova rasprava je uvertira u raspravu koja će biti u svibnju ili lipnju, kada će Sabor imenovati glavnog državnog odvjetnika jer aktualnom istječe mandat. (...) Nadam se da ova rasprava neće proteći u svjetlu te očekivane rasprave i opredjeljivanja za ili protiv državnog odvjetnika', rekao je Šeks i pogriješio u vremenskom razdoblju jer Bajiću mandat ističe 23. travnja, a do tada bi se trebalo znati hoće li ga aktualna vlast podržati ili neće.