MILANOVIĆ O MERZEL

'Ovo više nisu jaja ni vreće s grahom, ovo je vrlo ozbiljno'

04.02.2014 u 15:01

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović nakon posjeta zagrebačkoj tvrtki DOK-ING komentirao je najnoviju aferu sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel (SDP). Rekao je da se sa županicom čuo nakon nastupa zviždačice Jasmine Jovev u emisiji 'Nedjeljom u dva' te je naglasio da su to bile vrlo ozbiljne optužbe zbog kojih će netko zasigurno morati odgovarati

Tu je netko u ozbiljnom problemu - ili Merzel ili osoba koja je optužuje za ozbiljan kriminal, naglasio je premijer Milanović komentirajući optužbe Jasmine Jovev da je SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel pravdala županijski novac nepostojećim događajima i domjencima.

'Tu se više ne radi o svježim jajima, celulitu ili - što je ono još bilo?
Sad se radi o pustošenju proračuna Županije, kako je rekla osoba koja je bila na HTV-u. Ako je dio toga istina, ili sve, županica je u ozbiljnom problemu. Trebat će vremena da se to utvrdi. A ako nije istina, onda je to problem druge vrste', rekao je Milanović.

Milanović kaže da ne bi bio ravnodušan da njega tako netko optužuje i uz to napominje da je posao Jasmine Jovev prije pola godine bio da Marina Lovrić ostane bez svog posla županice. 'Protiv nje je pokrenut postupak zbog teške povrede dužnosti, bila je na porodiljnom dopustu i radila je u kampanji HDZ-a. Po meni su to mediji trebali prvo reći, a onda, bože moj... Ako je netko u HDZ-u, ne znači da ne govori istinu. Ali je treba dokazati.'

Upitan ima li Merzel u ovom trenutku njegovu podršku, napominje da su nju birali građani i da će proći neko vrijeme dok se ne utvrdi jesu li optužbe istinite. 'Ove optužbe nisu bagatelne, tu se više ne radi o vreći graha kao nekada ili o 200 jaja. Radi se o optužbi, a činjenice ne znamo i stvorena je nervoza, pa pričekajmo', rekao je Milanović.

Na pitanje ima li povjerenja u Državno odvjetništvo koje je navodno čuvalo spise protiv Merzel od svibnja 2013. godine, Milanović kaže: 'Kak' da ja to znam? Da upadnem u DORH i prokopam ladice? Ja to ne znam, znam isto kao i vi. To je sve pod pretpostavkom da osoba govori istinu. Kad ja govorim o HDZ-u, nemojte mi nužno sve vjerovati, neka se to utvrdi. Ja sam subjektivna i unesena osoba u to. Netko čiji je posao bio da Lovrić ostane bez svog posla na izborima također je osoba koju treba gledati i u tom svjetlu. Ali ona je napravila velik iskorak, kako da to nazovem - optužuje Marinu Lovrić za ozbiljan kriminal.Tu će netko imati problema, ili jedna ili druga osoba.

Upitan je li mu ministar Slavko Linić dao mandat na raspolaganje
, Milanović nije direktno odgovorio. Samo je naglasio da ministar nije dao ostavku niti je on to od njega tražio.
Podsjetimo, sisačko-moslavačku županicu politički protivnici prijavljivali su i da je novcem Županije plaćala vjenčanje sina te kupovala najfinija pića i veću količinu jaja, što je prikazivala kao trošak reprezentacije, ali je USKOK 2010. odbacio tu kaznenu prijavu.

Na prošlim lokalnim izborima, 2013. godine, također se zvalo tužiteljstvo da provjeri tko je županici platio estetsku operaciju. Optužbe na račun županice došle su iz redova HDZ-a u ožujku 2013, kada ju je HDZ-ov zastupnik Željko Krapljan na sjednici Skupštine optužio da je temeljem lažne dijagnoze na trošak HZZO-a obavila liposukciju. Sisačko Županijsko državno odvjetništvo tada je temeljem saznanja iz medija zatražilo provjeru informacija o spornoj lisposukciji. Županica je medijima dokazivala da nije bila na liposukciji, već operaciji bruha. Da bi dokazala svoje tvrdnje, čak je dvjema novinarkama, s kojima je otišla u svoj kabinet, pokazala ožiljke od ukupno šest operativnih zahvata kojima je bila izložena, kako je rekla, od svoje 24. godine.Za razliku od navedenih političkih ratova oko jaja za svadbene kolače i uklanjanja masnih naslaga iz trbuha, optužbe koje je protiv Lovrić Merzel iznijela bivša predstojnica njenog kabineta, Jasmina Jovev, puno su ozbiljnije jer ju je prijavila da je fiktivnim računima napravila veliku štetu Sisačko-moslavačkoj županiji. Osim zbog optužbi za financijske malverzacije, Marina Lovrić Merzel je pod povećalom istražitelja i Porezne uprave zbog prodaje tvrtke Ceste Sisak velikogoričkom poduzetniku Željku Žužiću te kupnje zgrade za Hitnu medicinsku pomoć u središtu Siska. Porezna uprava potvrdila je tportalu da provjerava imovinu županice Merzel.