ZABRANJEN POSJET RODITELJA

Meningitis u Petrovoj, sedmero djece u zaraznoj

08.08.2009 u 21:57

Bionic
Reading

Najveće hrvatsko rodilište zagrebačka Petrova bolnica već 20 dana bori se protiv virusnog meningitisa. Stoga je u bolnici zabranjen posjet roditelja. Kada će Petrova normalno funkcionirati još se ne zna, a liječnici poručuju da razloga za strah nema, sve držimo pod kontrolom.

ZAGREB - Gotovo da nema zagrebačke obitelji čiji barem jedan član nije rođen u Petrovoj, najvećem rodilištu u zemlji. Tu na svijet dođe desetak djece na dan, a više od četiri tisuće na godinu, piše Dnevnik.hr.

Trenutačno hodnici zjape prazni, a pristup djeci je zabranjen. 'U zadnjih dvadesetak dana smo imali nekakve infekcije od kojih smo otprilike sedmero djece premjestili u zaraznu bolnicu, odnosno u kliniku za zarazne bolesti pod sumnjom na virusni meningitis', rekla je dr. Snježana Gverić-Ahmetašević, voditeljica Jedinice za intenzivno liječenje novorođenčadi.

Takozvana upala moždanih ovojnica, zarazna je bolest koja se prenosi s čovjeka na čovjeka. Očituje se dugotrajnom visokom temperaturom. Za sada se ne zna uzrok bolesti. 'Može biti i osoblje, mogu biti i u roditelji, mogu biti i posjetitelji, u svakom slučaju porijeklo tog virusa ne znamo, a znamo da ga ima svuda oko nas', dodaje Gverić-Ahmetašević.

Kao mjeru prevencije bolnica je zabranila posjet roditeljima i rodbini dok se ne sazna uzrok zaraze. Zato zabrinuti roditelji dežuraju ispred bolnice i čekaju bilo kakvu vijest. Broj zaražene djece za sada se ne povećava, a liječenje onih koji su poslani u kliniku za zarazne bolesti trajat će četiri do pet tjedana.