PROSVJED SELJAKA U ŠIROKOM POLJU

'Mavrović štiti Agrokor jer plasira kroz Konzum'

Bionic
Reading

Na javnom skupu seljaka nezadovoljnih otkupnom cijenom pšenice i ukupnim stanjem u agraru, koji je održan danas u Širokom Polju kod Đakova, ministar poljoprivrede Petar Čobanković kazao je da je država svjesna teške situacije te će uz poticaj od 0,15 lipa po kilogramu platiti i troškove skladištenja pšenice

ŠIROKO POLJE - Na taj način, rekao je ministar Čobanković, seljak nije prisiljen, u ovom trenutku koji je nepovoljan zbog niske otkupne cijene pšenice, prodavati je, već može sačekati da se cijena poveća.

Ocijenio je da je uz 0,95 lipa za kilogram, koliko nudi Agrokor, te dodatak države od 0,15 lipa po kilogramu, cijena pšenice od 1,10 u ovom trenutku najrealnija, bez obzira na to što ne zadovoljava proizvođače pšenice. Podsjetio je da država seljaka financira i s 2250 kuna poticaja po hektaru pšenice.

Po njegovim riječima, od predanih 890.000 tona pšenice može se očekivati da će 200.000 tona pšenice ostati uskladišteno i čekati veću cijenu na svjetskoj burzi, a potom i kod domaćih otkupljivača. Podsjetio je i da je rebalansom državnog proračuna osigurano dodatnih 250 milijuna kuna za poljoprivredu te da će ubrzo početi isplata ovogodišnjih poticaja.

'Šaka sa Srednjaka digla ruku na seljaka'

Iz Zagreba su na prosvjed stigli autobusi stransparentima: 'Pankretić najbogatiji seljo uzeo 205 milijunakuna' i 'Šaka sa Srednjaka digla ruku na seljaka'.

Na javnom skupu koji je organizirala Zajednica udruga seljaka Slavonije i Branje, uz još nekoliko seljačkih udruga, bilo je nazočno oko tisuću seljaka koji su došli sa stotinjak traktora i velikim brojem automobila iz svih slavonskih županija, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske, izraženo je nepovjerenje u 'najnovija obećanja Vlade koja nije isplatila ni prošlogodišnje poticaje'.

Za rušenje tražene cijene od 1,25 kn seljaci su optužili Željka Mavrovića, Slavka Novakovića i Matu Mlinarića zato što su svojim tajnim pregovorima s Agrokorom doveli do sniženja cijene. Na skupu su se čuli i zvižduci na račun Mavrovića, pri čemu je Tomo Pokrovac iz Vukovarsko-srijemske županije rekao da Mavrović štiti Agrokor zato što 90 posto svoje robe plasira kroz Konzum, prenosi Večernji list.

Isto tako, dio okupljenih seljaka članova HSS-a prozvao je i svoga predsjednika Josipa Friščića te rekao da HSS mora učiniti značajan zaokret u svojoj politici prema seljacima.

Osječko-baranjski župan i saborski zastupnik Vladimir Šišljagić pozvao je ministra Čobankovića da kaže tko je dozvolio da se '55.000 tona ovogodišnje pšenice već izveze' te je upitao kada će hrvatska država konačno donijeti agrarni program u kojem će se znati što, koliko i za koje novce proizvoditi. Naglasio je da je nedopustivo 'poigravanje s poljoprivrednim proizvođačima jer je proizvodnja hrane od strateškog značenja za cijelu zemlju'.

Nedopustivim je ocijenio to što seljacima nisu isplaćeni ni prošlogodišnji poticaji u iznosu od 205 milijuna kuna te je ustvrdio da je situacija u agraru teža nego ikada prije.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo naglasio je da je cilj današnjeg javnog skupa još jednom pokušati ukazati na tešku situaciju hrvatskog seljaka te zatražiti da otkupna cijena pšenice ne bude niža od 1,10 lipa po kilogramu.

'Svjesni smo u ovom trenutku da nakon pregovora koje su u ime seljaka obavili neki drugi, među njima i Željko Mavrović, nemamo šanse dobiti 1,25 kuna po kilogramu, ali zato od otkupljivača tražimo da svu pšenicu otkupljuju po 0,95 lipa po kilogramu, da bi uz 0,15 lipa, koliko na to daje država, dobili barem 1,10 lipa, jer sve drugo vodi u pravu propast proizvođača', kazao je Laslo.