TEŠKE OPTUŽBE

Sindikalisti strahuju da je Babić uhićen zbog konflikta s vlašću

30.01.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da je o uhićenju predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića doznao iz medija. Sindikalisti Ozren Matijašević i Vilim Ribić sumnjaju da je Babićevo privođenje povezano s njegovom žestokom sindikalnom borbom s aktualnom vlašću

'Pričekajmo što će reći nadležna tijela', kratko je odgovorio ministar Hini upitan za komentar uhićenja predsjednika sindikata koji je prošle jeseni vodio dvomjesečni štrajk liječnika.

Babić je uhićen jutros u Virovitici, prema neslužbenim informacijama zbog sumnje da je na prijevaru dobio status ratnog vojnog invalida. Policajci iz PNUSKOK-a obavili su pretragu Babićeva stana i garaže u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici.

Matijašević: Ovo je pokušaj diskreditiranja sindikalne scene

'To je pokušaj diskreditiranja čitave sindikalne scene, sindikata liječnika i doktora Babića. Ne, ne mogu reći od koga. No notorna je činjenica, ali uz ogradu da ovo sve govorim na osnovi špekulacija, imate primjere u našoj novijoj povijesti za kriminal s novčanom štetom većih razmjera, a da se nije ovako postupalo'.

Pretraga stana završena je nešto prije 12.30 sati, nakon čega je Babić u pratnji troje istražitelja prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.

U zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, koje vodi istragu, sumnjaju da je Babić status ratnog vojnog invalida dobio na temelju lažne medicinske dokumentacije.
Izvor blizak virovitičkoj Općoj bolnici, u kojoj Babić radi na Odjelu pulmologije, rekao je Hini kako nije u pitanju samo navodni lažni invaliditet, već da je Babić mjesecima pod istragom zbog sumnje u navodnu korupciju. Isti izvor je rekao da je krim-policija već prije dolazila u virovitičku bolnicu.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, u čiju je središnjicu učlanjen Babićev Hrvatski liječnički sindikat, sumnja da je današnja policijska akcija vezana uz Babićevo sindikalno djelovanje.

'Ne mogu se oteti dojmu da je rigidno postupanje policije prema Babiću vezano za djelovanje Hrvatskog liječničkog sindikata, s ciljem da se dodatno oteža sindikalno djelovanje u Hrvatskoj', izjavio je Matijašević Hini.

Ako se sumnja da je Babić lažirao invalidnost, nije bilo potrebno njegovo privođenje i pretres stana. Policija je mogla postupiti i na drukčiji način, pogotovo jer nije provodila takve akcije ni u slučajevima gospodarskog kriminala u kojima je počinjena znatno veća šteta od navodnog lažnog invaliditeta, ustvrdio je Matijašević.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić također sumnja da bi današnje Babićevo privođenje moglo biti povezano s njegovom sindikalnom aktivnošću.

'Ako je nešto gospodin Babić radio protuzakonito, onda svi mi moramo doći pod udar zakona, nemam nikakve dvojbe oko toga, ali ja sam jako skeptičan, gospodin Babić je isturen sindikalac koji ulazi u žestoke konflikte s vlašću, a treba biti jako, jako oprezan da se ne radi o nekim pakovanju. To ćemo mi vrlo brzo saznati, pa ćemo razgovarati. Ali ako je prekršio zakon, kad ga ja prekršim, onda ja trebam ići odgovarati, kao i gospodin Linić, kao i njegovi suradnici itd.', rekao je Ribić za tportal.hr

Ministar financija Slavko Linić povodom Babićeva uhićenja poručio je pak da se ne bavi ni doktorima ni liječnicima, već da samo pokušava vrlo jasno staviti do znanja, uz, kako je rekao, sve uvažavanje pojedinih struka, uvijek je pitanje koliko je moguće da dodaci donesu toliko dodatnih primanja da su oni dvostruko veći od plaće predsjednika Vlade, gotovo od predsjednika države.

'Očito da u tom odnosu nije sve u redu i to je razlog da itekako želimo Vladi kompletno dostaviti podatke oko obračuna plaća i načina plaćanja, da zaista vidimo gdje je problem u tom platnom sustavu', rekao je Linić.

Podsjetimo, nakon što je šef liječničkog sindikata Babić izišao u javnost s podacima koliko nevjerojatno puno sati dežurstva ima te kako mu zahvaljujući tome mjesečna primanja rastu do neslućenih razmjera zahvaljujući pasivnim dežurstvima, mediji su se bacili u analizu. Pitali su se kako šef pulmologije, gdje uglavnom nema hitnih slučajeva, može čekajući kod kuće dobivati i do 16.000 kn mjesečno.

24sata.hr je objavio kako je Babić, iako vodi Odjel pulmologije u virovitičkoj bolnici koja grca u dugovima, u prvih šest mjeseci 2013. godine primao plaću od 28.500 do 36.140 kuna. Neto, na ruke. U tih pola godine, u prosjeku je svaki dan dobivao više od tisuću kuna.

S druge strane, prosječna plaća liječnika specijalista s 20 godina staža je oko 10.000 kuna.

24sata.hr je izračunao kako bi dr. Babiću po novom, nakon što je sud ukinuo kolektivni ugovor zbog kojeg su liječnici krenuli u štrajk, plaća pala na oko 24.000 kuna.