DOLAZI NAM I POREZ NA NEKRETNINE...

Linić seli beneficirane mirovine u 1. stup i uvodi nove poreze

30.01.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić našao je način kako zakrpati proračunski prekomjerni deficit i zadovoljiti pravila Europske komisije. Od javnih trgovačkih društava uzet će milijardu kuna dobiti, povećat će koncesije, premjestiti beneficirane mirovine iz drugog u prvi stup i uvesti porez na dobitke igara na sreću. A iduće godine naumio je uvesti i neke nove poreze

Ministar Linić uvjeren je da će novim rebalansom proračuna - smanjivanjem rashoda za 3,6 milijardi kuna i povećanjem prihoda za 4,7 milijardi kuna svesti deficit u proračunu na 4,6 posto. Rast gospodarstva neće biti 0,7 posto BDP-a nego tek 0,2 posto. Europska komisija od svojih članica očekuje da svedu deficite na najviše tri posto a to Linić namjerava učiniti do 2016. godine. U nastavku pročitajte kako.

GODINE 2014. PUNI SE DRŽAVNA BLAGAJNA ZA NOVIH 4,6 MILIJARDI KUNA
 

U 2014., Linić će dodatno napuniti proračun za 200 milijuna kunapovećanjem koncesijskih naknada. Uvođenjem poreza na dobit od igara na sreću, i to će se oporezivati svaki dobitak dobit od jedne kune pa na više, očekuje se oko 300 milijuna prihoda u proračunu.

Premda je rečeno da se drugi mirovinski stup neće dirati, uplate za mirovine po beneficiranom radnom stažu za vojsku, vatrogasce i policiju sele u prvi mirovinski stup. Time će proračun ove godine dobiti dodatnih 2,6 milijardi kuna. Dakle, izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, odnosno amandmanima koji su danas upućeni u Sabor, budući umirovljenici po beneficiranom stažu odmah sele iz drugog mirovinskog stupa u prvi stup, a ne po ulasku u mirovinu kako je bilo predviđeno dosadašnjim zakonom.

'S obzirom na to da je zakonima i predviđeno da će njihove mirovine biti isplaćivane iz prvog stupa, jer vrlo kratko uplaćuju u drugi stup (od 2009. godine, op. a.) pa svrha njihove štednje ne postoji.To je trajna mjera. Tim propisom iz 2009. bilo je predviđeno da će mirovinski fondovi vratiti predujmove u prvi stup, a sad kažemo da ne čekamo datum njihova umirovljenja, već to činimo trenutno', objasnio je Linić.

Od dobiti državnih trgovačkih društava u proračun će se ove godine sliti jedna milijarda kuna, a 2015. i 2016. po 500 milijuna kuna.

UŠTEDJET ĆEMO 3,6 MILIJARDI KUNA NA PLAĆAMA, SUBVENCIJAMA...

Na rashodima za zaposlene, odnosno na plaćama, ove godine ćemo uštedjeti oko 370 milijuna kuna. Linić kaže da se neće dirati pojedinačne plaće, nego će se rezati na dodacima i prekovremenim satima. Također, osobe koje idu u mirovinu neće se zamjenjivati novim zaposlenicima.

Smanjenja se očekuju na materijalnim rashodima (papir, sapun, boja za printere i slično, op. a.) i to oko 1,3 milijarde kuna. Smanjit će se državne subvencije za oko 550 milijuna te se postići dodatne uštede u zdravstvu oko 600 milijuna kuna. Linić kaže da će preispitati i neke kapitalne rashode što bi im donijelo uštedu od oko 455 milijuna kuna, a na 'ostalim rashodima' kaže da mogu uštedjeti oko 320 milijuna kuna.

Uštede će imati negativan učinak na gospodarski rast
i smanjenje državne, odnosno osobne potrošnje građana. Zato se korigira i rast na 0,2 posto BDP-a za 2014. 'To znači da će doći do dodatnih smanjenja određenih prihoda i da ove mjere predstavljaju veće uštede od 7,7 milijardi kuna koje su nam potrebne', kazao je Linić i najavljuje rebalans do kraja veljače.



DO 2016. GODINE OČEKUJU SE NOVI POREZI, PA I POREZ NA NEKRETNINE

Do 2016., kada ova Vlada više neće biti na vlasti jer parlamentarni izbori trebaju se održati krajem 2015. godine, ministar je najavio da će se uvesti porez na nekretnine, porez na kamate od štednje i porez na kapitalne dobiti.

Još 2015., prebacivat će se preostale beneficirane mirovine iz drugog stupa u prvi pa će proračun dobiti novih 2,6 milijardi kuna. Od toga će 2,2 milijarde biti od čistog prebacivanja u prvi stup, a 450 milijuna kuna bit će veća uplata u prvi stup od vojske, policije i vatrogasaca.

Od poreza na dobit od igara na sreću Linić 2015. predviđa prihod od 500 milijuna kuna, od koncesija 200 milijuna kuna, a 500 milijuna kuna tada očekuje od dobiti trgovačkih društava. Ukupni prihodi trebali bi 2015. biti 3,8 milijardi kuna.
U 2016., kada više ne očekujemo prebacivanje sredstava iz drugog mirovinskog stupa, uvodimo porez na nekretnine, porez na kamate na štednju i porez na kapitalnu dobit. Te godine očekujemo povećanje za 3,9 milijardi kuna na prihodima', rekao je Linić.

Na porezu od igara ponovno očekuje 500 milijuna kuna, redovitom uplatom mirovina po beneficiranom stažu u prvom stupu će tada očekivati 450 milijuna kuna a od koncesija ponovno 200 milijuna kuna.

Od poreza na nekretnine, koji bi te godine trebao biti uveden, Linić predviđa prihod od milijardu i pol kuna: 'I taj prihod bi trebao ići za zdravstvo, prije svega za županijske bolnice. Od poreza na kamate očekujemo 400 milijuna kuna i od poreza na kapitalnu dobit također 400 milijuna kuna.'

'Cilj nam je pokazati Europskoj komisiji da se ne radi o jednokratnim mjerama, nego o trajnim prihodima za proračun koji će stabilizirati prihode i smanjiti deficite, tako da postoji mogućnost da 2016. budemo ispod tri posto deficita proračuna', objasnio je Linić.

PRIVATIZACIJA ĆE BITI, ALI NE POPRAVLJAJU DEFICIT

Upitan kako to da u predviđanja ne uključuje prihode od planiranih privatizacija, Linić je rekao da ti prihodi direktno idu u krpanje javnog duga: 'Budimo iskreni, mi računamo na prihode od privatizacija, ali ne kao na proračunske prihode, jer oni direktno idu u otplatu dugova. U prihodima proračuna ih nemamo jer je to jednokratan učinak. Dividenda je ipak trajan efekt...