S LJETOVANJA NA BOLOVANJE

Sanader ima upalu pluća i nalazi se na Jordanovcu

08.08.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Bivši premijer dr. Ivo Sanader ima upalu pluća i nalazi se u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac

Noćas je zbog visoke temperature bivši premijer Sanader pregledan u Kliničkoj bolnici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević, gdje mu je jutros dijagnosticirana upala pluća, doznaje se iz priopćenja koje je u poslijepodnevnim satima stiglo iz kabineta ministra zdravstva dr. Darka Milinovića.

Legionela je dovela do upale pluća

Jutarnji list piše da se Sanader liječi od teške bakterijske upale pluća te da su upalom zahvaćena oba plućna krila, a liječnici pretpostavljaju kako je uzročnik bakterija legionela. Jutarnji dodaje da je stavljen je na antibiotsku terapiju penicilinskog tipa koje će se, unaredna 72 sata, aplicirati intramuskularno, odnosno injekcijama. Nakontoga lijek će uzimati u kapsulama.
U izjavi za HTV pulmolog prim.dr.sc Ivan Čučević ustvrdio je da je moguće da je u pitanju legionela.
'Moguće je da je zbog boravka na brodu ili hotelu došlo do upale plućauzrokovane legionelom. Upale pluća uzrokovane tim mikroorganizmom suvrlo teške jer mogu zahvatiti veliki dio pluća, mogu uzrokovati upaludrugih organskih sistema i u principu uvijek zahtijevaju vrlointenzivno liječenje', izjavio je Čučević.

U priopćenju se navodi da je Ivo Sanader zbog visoke temperature noćaspregledan u Kliničkoj bolnici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević,gdje mu je jutros dijagnosticirana upala pluća.

Odlučeno je da će se daljnje liječenje nastaviti u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Milinović je izjavio da Sanader nema težu upalu pluća te da je u dobrom psihofizičkom stanju.

U izjavi za RTL televiziju kazao je da bivši premijer, kao i svaki građanin koji ima upalu pluća, mora podlijegati protokolu. 'To je hospitalizacija i bolnički tretman', rekao je.

Ministar zdravstva nije kazao koliko će dana Sanader ostati u bolnici, a po njegovu mišljenju to će biti kratko.

Nakon srpanjske ostavke na sve dužnosti, dr. Sanader je otišao na odmor i plovio je na jahti Malo vitra, a na konferenciji za novinare, kada je obzanio da napušta kormilo Vlade, poručio je da razlog za to nije bolest te da je, što se tiče zdravlja, s njim sve u redu.

Hrvatskoj javnosti ostao je nepoznat red Sanaderove ljetne plovidbe, baš kao što još uvijek nije doznala stvarne razloge zbog kojih je ostavio kormilo države. Sanader u javnosti nije viđen od 15. srpnja, a opravdano se postavlja pitanje - ako je riječ o tako benignoj stvari kao što je ministar Milinović želi prikazati, zbog čega bivši premijer pomoć nije zatražio u Splitu, blizu kojeg je navodno bio, umjesto u Zagrebu.