MINISTARSTVO OBJASNILO

Kviz 'Lijepa naša' je ukinut zbog pitanja iz vjeronauka

27.01.2014 u 17:08

Bionic
Reading

Ekološki kviz 'Lijepa naša' nema potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ni Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) od početka 2013. godine, kao ni Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a ukinut je zbog diskriminirajućeg sadržaja budući da su u njemu i pitanja iz vjeronauka, te u skladu s preporukom pučkog pravobranitelja

Od školske godine 2012./2013. kviz se ne nalazi u katalogu natjecanja i smotri koje organiziraju, provode i financiraju MZOS i AZOO, odgovorio je MZOS na upit Hine.

'Kviz je ukinut zbog diskriminirajućeg sadržaja, a u skladu s preporukom pučkog pravobranitelja. On je upozorio da postoji osnovana sumnja kako dodavanjem u Kviz pitanja iz područja vjeronauka dolazi do diskriminacije učenika temeljem vjere ili uvjerenja (uključujući i religioznost), što je u suprotnosti s Ustavom, međunarodnim ugovorima te Zakonom o suzbijanju diskriminacije', ističu iz MZOS-a.

Dok se u medijima nisu pojavile informacije o tome kako se Kviz unatoč našoj odluci i dalje provodi, dodaju iz MZOS-a, 'Ministarstvo i Agencija nisu imali saznanja o tome da se on i ove školske godine provodi u školama'.

Ministarstvo i Agencija ispituju slučaj, a o rezultatima će uskoro obavijestiti javnost, ističe MZOS.

Osnovne i srednje škole mogu provoditi natjecanja i smotre koja se ne nalaze u katalogu Natjecanja i smotri koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, no provedbu svakog natjecanja, ističu iz MZOS-a, mora odobriti školski odbor, odnosno ona mora biti previđena školskim kurikulumom i godišnjim planom i programom, a pri donošenju odluke škole moraju poštivati važeće zakonske propise.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode ističu da to Ministarstvo tijekom svojega mandata, odnosno od prosinca 2011., projekt 'Eko-kviza' nije sufinanciralo ni suorganiziralo

'U prosincu 2013. upoznati smo s mišljenjem Agencije za odgoj i obrazovanje te Pučkog pravobranitelja i slažemo se s njim', odgovorio je MZOP na upit Hine.

Kako stoji na mrežnim stranicama organizatora eko-kviza, Udruge Lijepa naša, taj je kviz namijenjen osnovnim i srednjim školama sa statusom međunarodne Eko-škole. Pitanja za taj kviz sastavlja povjerenstvo Lijepe naše prema školskom programu za osnovne, odnosno srednje škole iz predmeta priroda, biologija, kemija, geografija i vjeronauk.