CENZURA NA HTV-U

Latinu 10.000 umjesto 27.000 kuna mjesečno

16.12.2008 u 17:03

Bionic
Reading

Denis Latin, zbog nedavnih medijskih istupa u javnosti, više nema ekskluzivni ugovor o radu s HTV-om, čiji je potpisnik bio zbog visoke gledanosti svoje emisije, njezine marketinške pokrivenosti i društvene relevantnosti

ZAGREB - Urednik i voditelj Latinice od 15. prosinca ima samo osnovni ugovor s javnom televizijom, te umjesto otprilike 27.000 kuna plaće, dobivat će oko 10.000 kuna mjesečno, stoji u dokumentu što ga je potpisao glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, piše Jutarnji list

'Iskreno, očekivao sam ovako nešto. Bio sam svjestan u što se upuštam kada sam javno prozborio o stanju na HTV-u, korupciji i cenzuri. I ako netko sada misli da će me smanjenje plaće utišati, onda tom nekom mogu poručiti da se jako vara. Nastavit ću raditi svoj posao, a nastavit ću i javno upozoravati na sve nepravilnosti i nezakonitosti na HTV-u', kaže Latin.

Latin je 'kriv' što je, kako stoji u dokumentu, više puta kršio Etički kodeks HTV-a.

'To sam, napisali su, činio kada sam rekao da je Vanja Sutlić kukavica i da zbog toga mora otići s HTV-a. Etički kodeks prekršio sam i kada sam rekao da se na HTV-u žmiri na prodaju emisija i nelegalno trgovanje eterom, kao i kada sam izjavio da Hloverka Novak-Srzić štiti mafiju, a da je u prošlosti radila po napucima tajnih službi', nabraja Latin.

Latin ima ponude da s Latinicom prijeđe na konkurentske TV postaje, ali ih neće prihvatiti. 'Ostat ću tu gdje jesam i nastavit ću se boriti. Kazna koju su mi moji nadređeni odmjerili dokaz je da se vrh HTV-a ne želi boriti protiv korupcije na javnoj televiziji, a umjesto da kazne one koji provode korupciju, kažnjava se ljude koji na korupciju upozoravaju. Smatram da se ovom kaznom dodatno potvrdilo da je sve što sam u medijima proteklih tjedana izjavljivao bilo točno, a ova kaznena mjera ujedno bi valjda trebala biti i pedagoška jer na taj način prisavski šefovi žele pokazati kako će završiti svi oni koji upozoravaju na korupciju i zalažu se za slobodu govora', zaključuje Latin.

Na HTV-a je ostalo samo šest zasposlenika s ekskluzivnim ugovorima i plaćama od 16.000 do 27.000 kuna: Zoran Šprajc, Aleksandar Stanković, Joško Martinović, Branimir Bilić, Daniela Trbović i Goran Milić.