MESIĆ VS. IL PICCOLO

Pantovčak: Brijuni nisu na prodaju!

06.08.2009 u 16:50

Bionic
Reading

Priča o prodaji 'obiteljskog srebra' kao Vladinoj potencijalnoj mjeri za izlazak iz krize koju je prije nekoliko dana plasirao Jutarnji list dobila je svoj kontekstualni obrat u današnjem izdanju Il Piccola. Tršćanski list je, naime, objavio da 'hrvatska Vlada prodaje Brijune'

Budući da se priča ubrzo panično proširila, uglavnom slovenskim i talijanskim medijskim internetskim prostorom, raspitali smo se kako o 'prodaji Brijuna' razmišljaju u Uredu predsjednika Stipe Mesića.

'Brijuni nisu na prodaju niti se mogu prodavati jer su nacionalni park. Takvu odluku mogu donijeti Vlada i Hrvatski sabor, ali predsjednik Stipe Mesić apsolutno je protiv prodaje hrvatskog otočja Brijuni', poručuju iz Ureda predsjednika i napominju kako Pantovčak nema nikakvih informacija o tome da se u Banskim dvorima Jadranke Kosor uopće razmišlja o takvim mogućnostima.

Talijanski i slovenski mediji prenose da će zainteresirani kupac za Brijune morati izdvojiti 1,2 milijarde eura, novac koji bi trebao 'nagovoriti' hrvatske vlasti da izmijene građevinske propise i dopuste gradnju ljetnih rezidencija za bogataše i različitih drugih objekata.

Hrvatska je, prenijeli su mediji iz susjednih zemalja, već prije nekoliko godina namjeravala utržiti Brijune po cijeni od dvije milijarde dolara.

Jutarnji je list u svom hipotetičkom članku, koji su mediji s one strane Piranskog zaljeva uzeli zdravo za gotovo, 'prodao' i još neka hrvatska javna poduzeća, poput naftovoda Janaf, Croatia osiguranja ili HEP-a.

Promjenu vlasništva nad nekima od njih hrvatska javnost vjerojatno bi odmah i potpisala, s obzirom na količinu nerazriješenih afera kroz koje je država pokazala da nije baš vična u upravljanju javnim poduzećima.

No uistinu je nevjerojatno da nekome padne na pamet ozbiljno razmišljati o prodaji nacionalnog parka, kojeg u Il Piccolu posprdno nazivaju 'Titovim otočjem'.