OPORBA PITA MILANOVIĆA

'Gdje vam je sada ona - proleteri svih zemalja, ujedinite se?'

23.01.2014 u 15:16

Bionic
Reading

Netom nakon što je Vlada s današnje sjednice na drugu stranu Markovog trga poslala novi Zakon o radu, stigle su i burne reakcije iz Sabora. Stanku u zasjedanju zatražili su Hrvatski laburisti, koji su predlaganje ZOR-a, bez dogovora sa sindikatima, nazvali barbarskim činom Vlade

Govoreći u ime Laburista Zlatko Tušak podsjetio je da ZOR nije usuglašen sa socijalnim partnerima. 'To je barbarski čin ove vlade kojoj su radnici zadnja rupa na svirali. Jučer je premijer u svojem obraćanju nekoliko puta pozvao oporbu da daju svoje prijedloge. E pa, Hrvatski laburisti mu zato predlažu da bez dogovora socijalnih partnera ovaj zakon ne stavlja u proceduru, a predsjedniku Sabora predlažemo da se Zakon o radu ne stavi u točke dnevnog reda. Jer su sindikati u postupku izjašnjavanja štrajka među svojim članovima. U protivnom to bi bio čin i presedan koji nije zamišljen u pojedinim demokratskim zemljama, pogotovo znajući da je 2003. godine došlo do promjene Zakona o radu kada su uništena prava radnika', rekao je Tušak.

U obraćanju zastupnicima podsjetio je i na Milanovićeve riječi s početka mandata, kada je premijer rekao da izmjene ZOR-a nisu bile u Planu 21, niti da Vlada razmišlja o izmjenama tog zakona.

'Mi o tome u ovom trenutku ne razmišljamo, ja ću reći i nešto više, mi o tom uopće ne želimo razmišljati jer, naglašavam, Zakon o radu je društveni dogovor, on nije samo slovo na papiru - to je izjavio premijer ove Vlade. Ja ga ovaj puta pozivam, ako ovako dalje nastavi, da ne laže hrvatske građane, da ne laže ovaj Sabor i saborske zastupnike u njemu. Neka dade onda ostavku ili neka počne govoriti istinu i neka se služi konkretnim rezultatima', rekao je Tušak.

HDZ-ov Ivan Šuker podsjetio je pak na 2010. kada je tadašnja vlada Jadranke Kosor imala namjeru izmijeniti ZOR. 'I sindikati, ne slažući se s tim, koriste potpuno legalno i legitimno pravo i organiziraju referendum. Tko je prvi dotrčao potpisati njihov zahtjev za referendum? Sadašnji predsjednik Vlade, gospodin Milanović, sadašnja potpredsjednica Vlade koja je na čelu velikih reformskih zahvata, gospođa Opačić. Dakle, oni su tada rekli da se ne slažu s izmjenama Zakona o radu i da nitko ne smije dirati radnička prava iako sad već mjesecima slušamo o tome kako je netko potpisao nekakve kolektivne ugovore i prava po kolektivnim ugovorima', podsjetio je Šuker.

Osvrnuo se i na današnju izjavu premijera Milanovića koji je kazao da 'ljudi žele reforme i dobit će ih'.

'Pitanje da li su te reforme koje on sad nudi posljedica njegovog hira ili inata ili je to posljedica osmišljenih reformi koje imaju jasan cilj i jasno se zna što se njima želi postići', rekao je Šuker, dodavši da, ako je vladajuća koalicija snažno 2010. stala uz sindikate, da bi sada minimalno bio red da s njima razgovaraju.

'Međutim kad tjerate inat, kad tjerate hir svoj, kad je vaš ego iznad svega, kad ovoj državi ništa nije dovoljno snažno, jako da bi se suprotstavilo vašem egu, onda imamo situaciju kakvu imamo, imamo najveći deficit u povijesti hrvatske države, imamo 375 tisuća nezaposlenih, imamo situaciju da umjesto da kapitaliziramo svoj ulazak u EU, mi smo od dokazanih prijatelja stvorili ljude koji nam više ne vjeruju, a sve samo zbog jednog velikog ega, jednog velikog vođe, i mislim da je to nešto što naprosto Hrvatskoj ne nudi ništa dobro', rekao je Šuker

Na ZOR se osvrnuo i HDSSB-ov Boro Grubišić. 'Proleteri i nekada njihova elita, predstavnici tih proletera ste bili upravo vi i premijer koji dolazi iz socijalističke, da kažem, neću reći internacionale, ali koji sebe proglašava liberalnim političarom. A gdje je ona vaša 'proleteri iz svih zemalja, ujedinite se'? Pa kad radnici najavljuju štrajk, upravo po tom pitanju Zakona o radu, onda ćete se osvetiti radnicima uvođenjem prije štrajka novoga Zakona o radu', rekao je Grubišić.