UDRUGA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU NAGRAĐUJE

Šipak godine Neimenovanom visokom izvoru!

23.01.2014 u 13:37

Bionic
Reading

Stručni žiri Hrvatske udruge za odnose s javnošću prvi put će dodijeliti nagradu Šipak godine. Prva nagrada za antikomunikaciju jednoglasnom odlukom žirija pripala je Neimenovanom visokom izvoru

Nagrada Šipak godine dodjeljuje se lošim komunikacijskim praksama javnih osoba koje su se svojim djelovanjem posebno istaknule u neprimjerenoj ili neprofesionalnoj komunikaciji koja šteti kvaliteti javnog dijaloga, navode na stranici HUOJ-a

Kad je Neimenovani visoki izvor jedna od najcitiranijih osoba godine, radi se o iznimno lošoj praksi komuniciranja s javnošću. S komunikacijskog stajališta, nema ničeg dobrog u komunikaciji u kojoj nije poznat izvor informacije onima koji tu informaciju konzumiraju. Takav, prije svega netransparentan način komunikacije, često neprimjerenog izričaja, ni na koji način ne pridonosi unapređenju javnog dijaloga, iako je, bez dileme, obilježio javni komunikacijski prostor u 2013. godini, obrazložio je predsjednik žirija Mario Aunedi Medek

Plasiranje informacija kojima izvor nije poznat inače je legitiman način komunikacije te jedan od alata odnosa s javnošću (poznatiji kao tzv. probni balon). Njime se testiraju reakcije javnosti na pojedine javne politike ili planirane poteze, vodeći pritom računa o javnom interesu. Međutim kada takav način komunikacije postane dominantan u svakodnevnoj komunikaciji te sredstvo za različite komunikacijske ili političke obračune, uz izostanak javnog interesa, onda se radi o narušavanju temeljnog principa komunikacijskog procesa – poznatosti i pošiljatelja i primatelja poruka.

Iz HUOJ-a ističu kako se zalažu za odgovornu i transparentnu komunikaciju javnih osoba,  je to jedini način koji dovodi do kvalitetnog javnog dijaloga i iskrenih odnosa s javnošću.

Stoga su među nagrade uveli i kategoriju Šipak godine kako bi se i na primjeru negativne komunikacijske prakse ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa komunikaciji za pojedinca i za društvo općenito.

Ovogodišnji stručni žiri HUOJ-a koji donosi odluku o svim nagradama broji 11 članova: Mario Aunedi Medek (predsjednik), Vlatka Škorić (potpredsjednica), Ivana Bilić, Nina Butić Ivanković, Marina Dijaković, Gorana Dojčinović, Ermina Duraj, Nina Išek Međugorac, Damir Jugo, Duško Kišberi i Manuela Šola.

Osim Šipka godine, žiri će, kao i do sada, za 2013. godinu dodijeliti nagradu za komunikatora godine, Grand PRix za razvoj struke te Grand PRix za najbolje projekte u još devet kategorija.

Svečana dodjela održat će se 14. ožujka u Matis Absolut Loungeu u Zagrebu. Nije poznato tko će u ime Neimenovanog visokog izvora preuzeti nagradu.

Podsjetimo, zbog tzv. neimenovanog visokog izvora iz Vlade koji je u medijima odluku Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj nazvao državnim udarom pištoljem na vodi došlo je do žestokih reakcija hrvatskih sudaca. Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić optužio je aktualnu vlast za najgori politički pritisak u povijesti Hrvatske, a na napad pištoljem na vodu žestoko se obrušio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin

Jučer je u Saboru laburist Branko Vukšić pitao premijera Milanovića je li on visoki izvor iz Vlade koji je sud optužio da vrši državni udar pištoljem na vodu. 'Vi iz sjednice u sjednicu žudite biti moj savjetnik za odnose s javnošću. Molim vas da se ne bavite mojim odnosima s javnošću, o tome će suditi birači. Teško mi je shvatiti koji je sustav vrijednosti za koji se zalažete, to je populizam. Ako želite, nastavite, ali nemojte mi savjetovati kako da se odnosim s javnošću. A što se tiče ovog drugog, neimenovane izvore ne komentiram. Na sudove nisam nikada podigao ni prst, a kamoli glas', rekao je Milanović.