ŠIBENSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

Smijenjen jer je zaposlio 'vodičkog bombaša'

22.01.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Dugogodišnji pročelnik županijskog Biroa za zapošljavanje Luka Petrina sutra će istupiti s te funkcije zbog afere koju su otkrili mediji – zapošljavanja Tomislava Strikomana, jednog od bombaša s Jelačićeva trga, u vodičkoj ispostavi HZZ-a

Pročelnik šibenske područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Luka Petrina razriješen je s te dužnosti odlukom iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Luka Petrina informaciju o razrješenju potvrdio je u kratkom telefonskom razgovoru Šibenskom portalu. Do smjene pročelnika Petrine došlo je nakon što je u vodičku ispostavu HZZ-a zaposlio jednog od vodičkih bombaša sa zagrebačkog Jelačić placa, Tomislava Strikomana.

Petrina smjenu nije želio komentirati, samo je kratko kazao kako će ostati zaposlen u sustavu HZZ-a.

Tomislav Strikoman, podsjetimo, u vodički je Zavod primljen uz još četvero mladih, dostavio je potvrdu o nekažnjavanju, iako se protiv njega i još petorice prijatelja vodi kazneni postupak zbog postavljanja bombe na glavnom zagrebačkom trgu u siječnju 2013. godine.

Zbog postavljanja eksplozivne naprave, nedavno je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu potvrđena optužnica protiv Tomislava Duvnjaka (30), Domagoja Šprljana (32), Tomislava Strikomana (29), Ivana Tubića (32), Lovre Birina (30) te Ivana Šprljana (60)

Prema pisanju Večernjeg lista, Domagoj Šprljan dao je sljedeći iskaz: 'Tubić i ja htjeli smo ići kući, ali Duvnjak i Strikoman nagovarali su nas da ostanemo. Strikomanova ideja bila je da se pukne negdje u šumi u Maksimiru, Tubićeva da idemo bacati ispred Sanaderove kuće. Bila je to besmislena iracionalna glupost koja je završila kako jest. Nakon eksplozije smo se prestrašili, neko smo vrijeme bili na Trgu i vidjeli da se skuplja policija. Duvnjak je otišao po auto, došao po nas, izašao iz auta i otišao slikati i zafrkavati se s policijom.'

Prozvani Duvnjak preuzeo je odgovornost za eksploziju, jer je eksploziv bio kod njega i jer je on njime znao rukovati. Jedan od njegovih kolega 'bombaša' također ga je prozvao da je on 'zaslužan' što su upravo na Trgu bana Jelačića aktivirali improviziranu eksplozivnu napravu. 'Na Trgu nije bilo nikoga, to smo vidjeli, koliko god smo bili pijani, a ja i Strikoman bili smo najpijaniji. Nisam bio svjestan posljedica ni da netko može proći i da ga detonacija može ozlijediti', branio se Duvnjak.