KORAK DO POBJEDE

Vlada ponudila nagodbu Vesni Balenović

06.08.2009 u 11:07

Bionic
Reading

Vlada je poslušala preporuku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i ponudila odštetu Vesni Balenović za naknadu štete koju je pretrpjela zbog otkaza u Ini prije devet godina, odnosno zbog kršenja njezina prava na pošteno suđenje. Neslužbeno doznajemo da je Vladina ponuda teška samo dvadeset tisuća eura

'Vlada je iskoristila posljednji datum, 8. srpnja, za svoju ponudu, koja je simbolična i nije prihvatljiva. Zadovoljna sam priznanjem, ali ne i iznosom koji nude, zato očekujem da Damir Polančec do 15. rujna dogovori realnu nagodbu za devet godina, koja će pokriti sve bruto plaće, materijalne i nematerijalne gubitke', komentirala je za tportal Vesna Balenović, najpoznatija hrvatska 'zviždačica' i predsjednica udruge Zviždač.

Vlada bez komentara

U povodu medijskih izjava Vesne Balenović o tijekupostupka kojeg u Strasbourgu vodi protiv Hrvatske zbog dugogodišnjegspora s Inom, Vlada je priopćila da je pokušaj sklapanja nagodbeuobičajeni postupak pred Europskim sudom za ljudska prava i da je premasudskom poslovniku taj dio postupka povjerljiv pa se njegov sadržaj nemože javno iznositi. Vlada poštuje pravila Suda pa nemože javno komentirati radnje stranaka poduzete u tom postupku, aočitovat će se o tijeku i sadržaju predmeta nakon okončanja postupka,odnosno u slučaju postizanja nagodbe, navodi se u priopćenju iz Vlade RH.

Podsjetimo, 18. ožujka ove godine Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu pozvao je Vladu Republike Hrvatske da u roku od 12 tjedana pokrene postupak nagodbe s Vesnom Balenović, koja pred hrvatskim sudovima nije uspjela obraniti svoja radna prava nakon što joj je 2001. Ina dala otkaz i odredila zabranu pristupa jer je javno optužila sedam čelnih ljudi hrvatske naftne industrije za korupciju i kriminal težak 100 milijuna dolara.

'Činjenica da je Vlada RH ponudila odštetu sama govori da mi je nanesena nemjerljiva šteta presudama hrvatskog pravosuđa.

Tim se presudama pogodovalo kriminalu u Ini koji je ostao nekažnjen. Kažnjena sam ostala samo ja, koja sam ukazala na nepravilnosti i kriminal, a Hrvatska je dosad pretrpjela štetu od dvije milijarde kuna, što je vrijednost tunela Sv. Rok', komentirala je Balenović.

Kazala je da se priznanjem Vlade njezin otkaz proglasio ništavnim i zato je za nju Vladina ponuda za odštetu, iako neadekvatna, ipak velika pobjeda, premda čeka da Polančec, umjesto simbolične, da realnu nagodbu.

Iz Ininog Sektora korporativnih komunikacija nemaju komentara za Vladinu nagodbu S Vesnom Balenović. 'S obzirom da do sada nismo zaprimili službenu obavijest o navedenom, isto ne možemo ni komentirati,' kazali su za tportal.