POMORSKA POLICIJA, TJELOHRANITELJI...

Dan Sanaderovog odmora plaćamo 20.000 kuna

05.08.2009 u 22:19

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader bezbrižno krstari Jadranom. Porezne obveznike njegovo ljetovanje na dan stoji između 20.000 i 30.000 kuna! Sanader na 18-metarskoj jahti 'Malo vitra' plovi već 20-ak dana i rijetko s nje silazi. Njegovo ljetovanje do sada su porezni obveznici platili gotovo 600.000 kuna, potvrdili su za 24sata 'visokopozicionirani izvori u MUP-u'

Sanader ima zakonsko pravo na najbolju sigurnosnu pratnju. Nakon što je dao otkaz u Vladi i otišao na ljetovanje, čuva ga pet tjelohranitelja. Svi su oni s bivšim premijerom 24 sata na dan. Nakon osam sati rada, plaćamo im prekovremene sate. Cijena ovisi o tome je li dan ili noć, je li praznik, subota ili nedjelja. Dok se dvojica ili trojica odmaraju izvan radnog vremena, ostali su neprestano uz Sanadera, ma gdje on bio, piše 24sata.

Redoviti izdaci za tjelohranitelje - 5000 kuna

Troškovi policijskog broda za gorivo - 7500 kuna

Dnevnice, terenski dodaci, prekovremeni sati - 5000 kuna

Tajni agenti, sigurnosne procjene - 2500 kuna

Uz redovitu plaću, čija je osnovica oko 6000 kuna neto, tjelohranitelji dobivaju dnevnice i terenski dodatak. Na dan im za čuvanje Sanadera porezni obveznici za to plaćaju oko 1500 kuna.

Sanaderovu jahtu danonoćno prati plovilo PU šibensko-kninske 'Krapanj'. To je najbolji brod kojim raspolaže pomorska policija. 'Krapanj' na sat troši oko 200-300 litara goriva. Na dan, dok plovi uz 'Malo vitra', tvrde izvori 24sata, samo za to izdvojimo oko 7500 kuna.

Na 'Krapnju' je tročlana policijska posada. I njih plaćamo. Prije no što Sanader zakorači na kopno, sigurnosne službe i policija već su provjerile prijeti li mu kakva opasnost. Provjeravaju to i na moru. Svakodnevne provjere i dodatna policijska pratnja stoje nas još oko 2500 kuna.

Iz sigurnosnih razloga u MUP-u službeno o troškovima ne mogu razgovarati. Dok u Vladi, tvrde, o tome nemaju podataka. 'Nek’ vam ih komentiraju oni koji su vam ih i dali', kratko je rekao Zlatko Mehun, glasnogovornik Vlade.