SUKOB POREZNE I MINISTARSTVA FINANCIJA

Porezna uprava štiti poduzetnika dužnog 4,4 milijuna kuna?

20.01.2014 u 15:10

Bionic
Reading

Iako je afera 'pomoćnik' cijeli prošli tjedan okupirala hrvatske medije, nakon što se o slučaju Šegon konačno oglasio ministar financija Slavko Linić, u javnost su dospjeli još neki indirektno povezani detalji. Doznalo se tako da je Porezna uprava tri godine 'u ladici' držala nalog za provjeru Šegonove imovine, a sam Linić direktno je novinarima priznao da je u sukobu s ministrom obrta i poduzetništva Gordanom Marasom

Cijela priča danas je dobila nastavak tekstom u Jutarnjem listu, koji pozivajući se na izvor u Ministarstvu financija tvrdi da Porezna uprava u ladici drži slučaj slavonskog poduzetnika protiv kojeg još nije pokrenuta ovrha iako državi duguje 4,4 milijuna kuna poreza.  Dapače, izvor Jutarnjeg lista tvrdi da u Poreznoj upravi i dalje rade ljudi koje USKOK istražuje upravo zbog sumnji da su za novac držali predmete u ladicama i zaustavljali ovrhe.

Osim toga, izvor iz Ministarstva financija tvrdi da je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec isplaćivala fiktivne prekovremene sate zaposlenicima kako bi pridobila njihovu naklonost.

Čavlović Smiljanec, tvrde njoj bliski izvori, uvjerena je da iza napada na nju stoji netko iz vrha Ministarstva financija, pogotovo zato što je dobra s ministrom obrta Gordanom Marasom, koji je u sukobu s ministrom Slavkom Linićem.

Za komentar smo upitali i Poreznu upravu, koja se u odgovoru osvrnula samo na tvrdnju da u Poreznoj upravi u ladici stoji slučaj poduzetnika koji je dužan 4,4 milijuna kuna poreza.

'Sukladno Zakonu o Poreznoj upravi, Porezna uprava provodi unutarnju kontrolu s namjerom otkrivanja, utvrđivanja i sprečavanja kršenja zakonitosti rada i pravila službe od strane službenika. U provedbi poslova unutarnjeg nadzora i unutarnje kontrole primjenjuju se porezne ovlasti propisane Zakonom o Poreznoj upravi i drugim zakonima. O postupcima unutarnje kontrole koji su u tijeku Porezna uprava nije ovlaštena obavještavati javnost', stoji u odgovoru koji je Porezna uprava poslala tportalu.