DUŠEVNI ČIN

Mesić odbio nazočiti misi zbog 'Glasa Koncila'

05.08.2009 u 17:38

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas nije nazočio misi za Domovinu u crkvi svetog Ante u Kninu, nakon svečane ceremonije obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 14. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje, na kojoj su bili i premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić

KNIN - U Uredu predsjednika objasnili su da je Mesić odbio nazočiti misi u Kninu, jer se nitko iz Crkve nije ogradio od nedavnoga uvodnog komentara Ivana Miklenića u 'Glasu koncila' u kojem se govori o 'veleizdajniku' s neizravnim aluzijama na Predsjednika Republike.

Glas koncila je službeno glasilo Katoličke crkve u Hrvatskoj, a pošto se nitko iz Crkve nije ogradio od uvodnika u kojem se govori o 'veleizdajniku', predsjednik Mesić smatra da je to stav prema njemu i to je razlog zbog kojeg nije nazočio današnjoj misi u Kninu, rekli su u Uredu predsjednika. Dodali su kako je to razlog zbog kojeg Predsjednik nije bio ni na misi za Dan državnosti, 25. lipnja.

U propovijedi na današnjoj misi za Domovinu u Kninu, vojni je ordinarij Juraj Jezerinac, između ostalog, rekao kako je sudjelovanje državnih dužnosnika u misi 'više od protokolarnog čina', što je shvaćena kao aluzija na Mesićev nedolazak na misu.

'U ovim se slavljima očituje koliko su duhovne vrednote važne za funkcioniranje društva i države. A Crkva svoje poslanje u državnim institucijama vidi kao način služenja demokratskom društvu. I sudjelovanje državnih dužnosnika u svetoj misi više je od protokolarnog čina. A svakako je znak da se duhovne vrijednosti cijene i poštuju u hrvatskoj državi', rekao je vojni biskup.