Hrvatska 14. OBLJETNICA 'OLUJE'

Osuditi zločine počinjene pod krinkom hrvatstva

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, predsjednica vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić sudjelovali su na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 14. obljetnice operacije Oluja održanoj na Gradskom stadionu u Kninu gdje je postrojeno 14 svečanih postrojba

KNIN - Predsjednik Mesić istaknuo je kako je Oluja omogućila oslobađanje najvećeg dijela okupiranog teritorija zemlje, ali i stvorila uvjete za završetak rata u BiH. "Ulazak Hrvatske vojske u Knin značio je kraj pobune dijelom zaslijepljenih, a dijelom zavedenih naših građana srpske nacionalnosti, značio je početak ponovnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti RH i uvođenja njezinog pravnog poretka na cijelom njezinom teritoriju", kazao je Mesić, naglasivši da je Oluja bila izvrsno pripremljena i provedena vojna operacija.

'Oluja' se tiče i Europe

Mesić je izjavio kako je 'Olujom' hrvatska oružana sila zajedno s policijskim postrojbama izvojevala veličanstvenu pobjedu koja je zaustavila i slomila Miloševićevu agresiju. 'Olujom je slomljen njegov plan da stvori veliku Srbiju na račun Hrvatske i BiH', rekao je Mesić. 'Olujom' je, nadalje, zaustavljen rat ne samo na našem prostoru; zaustavljeno je širenje ratnog požara na prostor Europe. 'Oluja je pobjeda koja se tiče ne samo nas, ona se tiče i Europe", kazao je Mesić.

Mesić je osudio sve zločine počinjene za vrijeme Domovinskog rata, bez obzira tko tko ih je počinio i tko su bile žrtve. "Zločine počinjene pod krinkom hrvatstva moramo osuditi i osuđujemo još energičnije, jer oni bacaju sjenu na pravednu i plemeniti borbu hrvatskih branitelja i na njihovu žrtvu. To mora biti jasno svakome u Hrvatskoj i svakome u inozemstvu", rekao je Mesić. Pri tomu je naglasio kako "ova Hrvatska nije sazdana na zločinu - za razliku od jedne druge tvorevine koja je u vrijeme Drugoga svjetskog rata uzurpirala hrvatsko ime". "Ta takozvana Nezavisna Država Hrvatska bila je zasnovana na zločinačkoj ideologiji i bila je prožeta zločinom, od prvih do posljednjih dana svojega postojanja", istaknuo je Mesić.

Mesić je rekao kako je RH čvrsto usmjerena i prema EU unatoč slovenskoj blokadi pregovora. "Rješavanju tog problema Hrvatska će davati konstruktivan doprinos, ali neće pristati na ustupanje teritorija za članstvo (u EU)", dodao je Mesić.

Govoreći o razvoju i reformi Oružanih snaga Mesić je kazao kako se zbog gospodarske krize velike nabave skupih visokotehnoloških oružanih sustava morati odložiti.

Podsjetivši kako u Kninu posljednji put govori u ulozi predsjednika države Mesić je rekao da je optimističan glede razvoja Hrvatske.

'Nekima ništa nije sveto'

Na pitanje o braniteljima koji zamjeraju proslavi u Kninu da je 'parada za političare', a nije dostojanstvena za njih (branitelje), Mesić je odgovorio kako će se 'uvijek naći ljudi kojima ništa nije sveto'. Po Mesićevim riječima jedan dio branitelja je 'bučno reagirao', a s druge strane riješio je sve svoje materijalne poteškoće. 'Bilo bi u redu da se oni prisjete svojih ratnih drugova koji su pali za Hrvatsku', dodao je Mesić. Premijerka Kosor je kazala kako 'uvijek ima onih koji žele pomutiti slavlje, ali i veličanstveni uspjeh hrvatske vojske i policije'.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor je u svom obraćanju posebice istaknula zasluge hratskih branitelja i prvog predsjednika Franje Tuđmana za stvaranje slobodne Hrvatske.

Osvrćući se na aktualnu situaciju premijerka Kosor je naglasila kako je Hrvatska dočekala financijsku krizu spremije od drugih, ali je i upozorila na naše strukturalne nedostatke, te je pri tomu najavila duboke reforme. "Bez obzira koliko su bolna, Hrvatskoj su prijeko potrebna rješenja koja će državni aparat, kao i sve njegove mehanizme, konačno i u potpunosti staviti u službu hrvatskog gospodartstva i svih hrvatskih građana", kazala je primijerka.

"Odluke koje smo nedavno donijeli, koje su kratkoročne i stabilizacijskog karaktera, trebale bi stvoriti uvjete da već tijekom ljeta odlučno krenemo u pripremu dubokih reformi koje nas čekaju", rekla je premijerka Kosor.

Predsjednik Sabora Luka Bebić izjavio je kako se 'Oluja' dogodila mjesec dana nakon Srebrenice i doprinijela je da se u Bihaću, koji je bio opkoljen, ne dogodi još veći zločin no u Srebrenici. 'HV je deblokirala Bihać i na taj način je spriječeno ponavljanje jednog velikog zločina. HV je oslobodila svoj teritorij, nije se borila u Kragujevcu, Čačku ili Novom Sadu, nego na vlastitom teritoriju', kazao je Bebić.

Pogledajte fotografije iz Knina.

Jakov Prkic / Cropix

Jakov Prkic / Cropix

Jakov Prkic / Cropix

Jakov Prkic / Cropix     
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još