NA ARBITRAŽNOM SUDU

Hrvatska tužila MOL i traži odštetu zbog Sanaderovih ugovora

18.01.2014 u 11:02

Bionic
Reading

Hrvatska je podnijela arbitražnu tužbu protiv mađarske energetske kompanije - službeno je potvrđeno tportalu u Uredu za odnose s javnošću Ministarstva gospodarstva. U tužbi se traži poništavanje za Hrvatsku nepovoljnog ugovora koji je sklopio bivši premijer Ivo Sanader

Hrvatska želi na arbitraži poništiti štetni ugovor Vlade RH i MOL-a kojim je bivši premijer Ivo Sanader predao Mađarima upravljačka prava INA-e. Osim toga, Hrvatska traži i naknadu novčane štete koja je nastala od posljedica štetnog ugovora.
Podsjetimo, Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora u objedinjenom postupku za aferu Hypo te aferu INA - MOL. Sanader je navodno dobio 10 milijuna eura mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi Mađari dobili upravljačka prava nad hrvatskom naftnom kompanijom.

Posljednjih tjedana vode se novi pregovori Vlade i MOL-a. Nakon jučerašnje treće runde sastanaka, odnosi dviju strana navodno su zatoplili. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi Vladin pregovarački tim, kazao je kako su jučerašnji pregovori prošli u ambijentu koji je puno optimističniji nego zadnji put. Rekao je da je član pregovaračkog odbora MOL-a Jozef Molnar bio 'puno kooperativniji'.

Jučer se raspravljalo o 'upstream' strategiji INA-e. U skladu s poslovnim planovima, INA bi trebala biti sposobna povećati dnevnu proizvodnju za 4,3 tisuće barela u kratkom roku, a srednjoročno za devet tisuća, ako na vrijeme dobije potrebne dozvole - rekao je Molnar.

Istaknuo je da to znači dodatnih nekoliko stotina milijuna kuna koje će se izravno ili neizravno sliti u hrvatsku ekonomiju. 'INA je spremna za nove istraživačke projekte u Hrvatskoj i inozemstvu', kazao je Molnar.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako su pregovori prošli u ambijentu koji je puno optimističniji nego posljednji put.

'Izrazili smo spremnost razgovarati o svim točkama u sklopu okvira za pregovore koje je zadala Vlada, koji uključuju i korporativno upravljanje, s tim da se nijedna točka ne može zaključiti prije nego što dogovorimo korporativno, što znači da će se vjerojatno zaključiti cijeli paket, a ne točka po točka, kako je dogovarano i zaključeno na prvom sastanku', kazao je.

Razradit ćemo točku po točku, temu po temu, i onda pokušati zaključiti paket s kolegama iz MOL-a. Također očekujemo da će kolege, kroz stručne timove koje ćemo formirati u sljedećih nekoliko tjedana, prezentirati svoj prijedlog strategije razvoja INA-e kao regionalne kompanije i novi model korporativnog upravljanja kako bismo onda imali dobru podlogu za sljedeće pregovaračke krugove, rekao je Vrdoljak.

Dodao je kako pozdravlja odluku o namjeri daleko većih investiranja u Hrvatskoj u istraživanje i proizvodnju. To smo zahtijevali i na početku pregovora. Bila je to želja hrvatske Vlade koja je nekoliko puta izrečena, ne samo za pregovaračkim stolom, nego i u javnosti i kolege iz MOL-a su spremni na puno veće investicije u 'upstreamu'. Ja im na tome čestitam, rekao je ministar gospodarstva.