'SAVJEST JE ČISTA'

Ramljak zove novog ravnatelja Ruđera na TV sučeljavanje

15.01.2014 u 22:50

Bionic
Reading

Bivša ravnateljica Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Danica Ramljak ističe da su tvrdnje koje su protiv nje, objavljene u medijima neutemeljene i lažne te da je spremna o svemu očitovati se Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) i nadležnim organima.

Objavljene navode Ramljak je nazvala objedama. U očitovanju na molbu Hine e-mailom ističe kako je njezina 'savjest čista' te poziva 'kolegu Antičića na sučeljavanje na javnoj televiziji' gdje će, navodi, predstaviti nalaze svih državnih revizija i inspekcija u IRB-u prije njezina mandata, tijekom i nakon mandata. Dodaje kako očekuje da će Antičić prihvatiti njezin poziv i da se 'ne skriva iza DORH-a koji ni nakon četiri godine od njezine prijave iz 2009. nije još, iz razumljivih razloga opterećenosti, uspio do kraja procesuirati sve nepravilnosti na IRB-u'.

Naslov okvira

Istitut Ruđera Boškovića ne želi javno raspravljati o navodnome sadržaju službenoga dopisa ravnatelja IRB-a Tome Antičića Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) te ističe da su informacije koje su o tome objavljene u medijima nanijele neposrednu štetu ugledu Instituta i svih uključenih strana.

Taj vodeći hrvatski znanstveni institut službeno je danas reagirao na informacije koje su u protekla dva dana objavljene u medijima u vezi službenoga dopisa ravnatelja IRB-a DORH-u. U reakciji se ističe da je IRB postupio sukladno zakonskim obvezama i da je cijeli postupak sada u rukama nadležnih državnih tijela.

Podsjeća da protiv IRB-a vodi sudski radni spor jer je, tvrdi, 'u travnju 2012. nezakonito smijenjena s mjesta ravnatelja IRB-a'. Navodi da je jutros u Zagrebu održano prvo 'ozbiljno ročište' u tome radnom sporu. Informacije o navodnoj kaznenoj prijavi protiv nje, objavljene jučer u medijima, smatra pritiskom na sebe i pravosudne organe u radnome sporu, te da je 'ravnatelj Antičić odabrao ovaj trenutak da bi ju diskreditirao i opravdao njezinu neutemeljenu smjenu'.

Na kraju očitovanja postavlja i nekoliko pitanja ravnatelju IRB-a, među kojima je i 'zašto nije zatražio da IRB-u odgovaraju svi oni djelatnici s liste Porezne uprave zbog kojih Institut duguje 7,5 milijuna kuna za 2008. godinu'.

U medijima je ovih dana objavljeno da je ravnatelj IRB-a Tome Antičić u pismu DORH-u naveo kako su 'osim nepravilnosti vezanih uz tvrtku Ruđer Medikol Ciklotron, kod bivše ravnateljice IRB-a Danice Ramljak utvrđene i navodne nepravilnosti u obračunu i visini njezine plaće, kao i nepravilnosti vezane uz reprezentaciju, odnosno 'peglanje' službene kartice na skupe ručkove i pića'.

IRB se pak danas službeno očitovao o spomenutim medijskim napisima i, među ostalim, istaknuo da su medijski napisi o "navodnome sadržaju službenoga dopisa ravnatelja IRB-a DORH-u, nanijeli neposrednu štetu ugledu Instituta i svih uključenih strana", te da je IRB postupio sukladno zakonskim obvezama pa je cijeli postupak sada u rukama nadležnih državnih tijela.