JADRANKA KOSOR:

Građani uskraćeni za informacije o radu Vlade

04.08.2009 u 08:35

Bionic
Reading

'Ljude ne treba plašiti, nego im treba reći pravu istinu. Ljudi su se uplašili, zatvorili, ne troše, ne kupuju, zgrčeni su, boje se ne samo onoga što će biti u doglednoj budućnosti, nego i onoga što će biti sutra', dijagnosticirala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor u intervjuu za Globus

ZAGREB - Tim riječima komentirala je premijerka primjedbe novinara da 'neki najavljuju da najgora kriza tek dolazi, na jesen ove godine'. Odgovor je zaokružila zaključkom da je 'jedan od naših najvećih problema to što građani RH nemaju uvijek pravu informaciju o tome što, zapravo, Vlada radi'.

Dakle, novinari. Nevjerojatna je logika hrvatske šefice Vlade, čijih bi se glasnogovornika i voditelja ureda za odnose s javnošću posramile i daleko nerazvijenije državne administracije. Odgovornost za neinformiranost građana o radu Vlade premijerka prebacuje na bivše kolege novinare, koji tjednima čekaju i često ne dočekaju odgovore na službene upite državnim tijelima. Problem je možda u tome što novinari traže detaljne podatke o aktivnostima koje Vlada skriva kao zmija noge, dok istovremeno, ne želeći vrijeđati zdrav razum hrvatske javnosti, odbijaju šopati javnost promotivnim 'informacijama' koje ekskluzivno, grupno, pod prozirnom krinkom anonimnosti dobivaju od najvišeg izvora u Vladi. Podsjetimo i da u godišnjem izvješću američke neprofitne udruge Freedom House Hrvatska bilježi najveći pad slobode medija u regiji. 

'Hrvatskoj inače nedostaje ta kultura dijaloga, da slušamo tuđa mišljenja i da ih uvažavamo, iako se s njima i ne slažemo. No, kao premijerka, ne dijelim odgovornost s drugima. Odgovornost je samo moja', poručila je premijerka, posipajući se pepelom zbog vlastite neodgovornosti, čime neodoljivo podsjeća na bivšeg ministra obrazovanja Dragana Primorca koji je sam sebi skandirao 'ostavka'. Bilo bi, međutim, previše očekivati da će premijerka Kosor okončati aktualnu dionicu svoje političke karijere na sličan način.

Umjesto toga, ona, kako je najavila u intervjuu, širi opseg djelovanja. Tako namjerava razgovarati sa svima u Hrvatskoj koji joj mogu pomoći savjetom, idejom, prijedlogom - uključujući i Slavka Linića i Radimira Čačića - da Hrvatska dobije što bolji proračun za 2010. Ipak, u jedno je sigurna i bez savjeta - devalvaciju kune, koju predlaže predsjednik Stjepan Mesić, ona neće prihvatiti. Devalvacija kune, kaže premijerka bez dodatnih objašnjenja, ugrozila bi mnoge građane Republike Hrvatske. Inače, u tom 'prvom velikom političkom intervjuu', kako razgovor s premijerkom Kosor predstavlja Globus, o kriznom nametu građanima nema ni toliko riječi.