KOMBINATORIKA

INA ipak vraća cijene na staro

03.08.2009 u 20:45

Bionic
Reading

Naftna kompanija INA od ponoći će, kako se neslužbeno doznaje, u redovnoj korekciji cijena sukladno Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata sniziti maloprodajne cijene derivata za oko jedna posto, odnosno vratiti ih na razinu prije 1. kolovoza

Te će se nove/stare cijene, primjerice Eurosupera 95 od 7,44 kune, primjenjivati iduća dva tjedna, do 18. kolovoza kada ponovno slijedi redovna 15-dnevna korekcija sukladno Pravilniku.

INA je u subotu, 1. kolovoza, kada je počela primjena povećane stope PDV-a povećala i svoje cijene za oko jedan posto, ili za oko 7 lipa po litri, a jučer je najavila da će ih danas sniziti za oko jedan posto.

No, danas su se na Ininim postajama derivati prodavali po cijenama utvrđenim 1. kolovoza, a sniženje za jedan posto najavljuje se za iza ponoći.

Tako će se, kako se doznaje, eurosuper 95 od ponoći prodavati po cijeni 7,44 kune po litri (od 1. kolovoza, odnosno posljednja tri dana 7,51 kunu), cijena super 95 bit će snižena sa sadašnjih 7,42 kune na 7,36 kuna, supera plus 98 sa 7,56 na 7,50 kuna, eurodizela sa 6,73 na 6,67, dizela sa 6,62 na 6,56 kuna, a za tri lipe bit će snižene cijene plavog dizela, sa 3,66 na 3,63 kune po litri, i lož ulja, sa 4,03 na 4,00 kune.

Kako će se ponašati ostali distributeri vidjet će se sutra, a na Hinin upit o cijenama derivata s obzirom na povećanje PDV-a i redovnu korekciju koja slijedi od ponoći odgovorio je jedino Lukoil Hrvatska iz kojeg kažu da u pravilu svoje maloprodajne cijene određuju s nekoliko parametara, uz ostalo vodeći računa i o konkurenciji, glavnom konkurentu Ini.

U našoj najnovijoj kalkulaciji od 4. kolovoza vodit ćemo računa o obveznoj formuli i ponašanju našeg glavnog konkurenta, Ine, odgovorili su iz Lukoila.

Napominju pritom i kako Pravilnik i formula koja ovisi o kretanju cijene derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara prema kuni u najnovijoj korekciji dopuštaju rast cijena.

Prema preliminarnim kalkulacijama moguć je rast cijena za otprilike 25 do 30 lipa po litri, navode iz Lukoila, ponavljajući kako će kod svojih cijena voditi računa i o formuli i kretanju cijena kod konkurencije.

Iz te kompanije napominju kako su s 1. kolovoza promijenili cijene u skladu s promjenama koje je napravila Ina, odnosno povećali ih za 6-7 lipa po litri ovisno o vrsti goriva.

Tvrde i kako su, prema jučerašnjim najavama da će Ina danas sniziti svoje cijene na razinu prije 1. kolovoza, to danas u Lukoilu i učinili, odnosno da su primjerice cijenu Eursupera 95 sa 7,51 kunu po litri vratili na 7,44 kune.

Svoju cjenovnu politiku kreiramo u skladu s nekoliko faktora - obvezujućom formulom za izračunavanje cijena koja postoji na hrvatskom tržištu, ekonomskim kalkulacijama troškova i ponašanjem svojih glavnih konkurenata, ističu iz Lukoila.