HRVATSKA NAPREDOVALA

Sarkozy se nada brzom rješenju hrvatsko-slovenskog spora

16.12.2008 u 14:35

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izrazio je u utorak nadu da će hrvatsko-slovenski bilateralni spor biti riješen kako bi se proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji nastavio

'Hrvatska je dosta napredovala. Postoje poteškoće na tom putu, Bože moj, zašto ih ne bi bilo? Doista se nadam da će se proces nastaviti', rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare u Strasbourgu odgovorajući na pitanje može li slovenska blokada ugroziti kalendar ulaska Hrvatske u EU 2010. ili 2011. godine s obzirom da će tzv. irski protokol biti uključen u pristupni ugovor s Hrvatskom.

Sarkozy je prije toga pred zastupnicima Europskog parlamenta ponovio da će pravno obvezujuća jamstva, koja je Irska tražila da bi raspisala novi referendum o Lisabonskom ugovoru, biti uključena u pristupni ugovor prilikom prvog proširenja 'vjerojatno na Hrvatsku, vjerojatno 2010. ili 2011. godine'.

'Uvijek sam mislio da sve balkanske zemlje trebaju ući u Europsku uniju jer je najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i mira dati tim zemljama perspektivu članstva u EU-u, da budem jasan to uključuje i Srbiju. Bilo je u prošlosti velikih međunarodnih sukoba koji su krenuli, ne samo, od tamo, ali je iskra krenula od tamo. U interesu je Europe da te zemlje budu dio obitelji, to je naš apsolutni interes i prioritetni cilj', rekao je Sarkozy.

'Činimo sve što možemo da se pronađe rješenje. To je delikatno bilateralno pitanje i vjerujemo da to što imamo ciljni datum daje dodatni poticaj da ga zajedno dostignemo', odgovorio je na isto pitanje predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Tri dana prije Međuvladine konferencije o pristupanju, zakazane za petak 19. prosinca, još je krajnje neizvjesno hoće li, zbog slovenske blokade, Hrvatska moći otvoriti i zatvoriti poglavlja koja su tehnički spremna za otvaranje i zatvaranje. Iako je Slovenija usamljana unutar EU-a ona, zbog pravila o konsenzusu koja vrijede u pitanjima proširenja, može zaustaviti otvaranje i zatvaranje više poglavlja.

Francusko predsjedništvo u intenzivnim kontaktima sa Slovenijom nastoji uskladiti tekst izjave kojom bi se jamčilo da Hrvatska u svojim dokumentima u pristupnom procesu ničim ne prejudicira pitanje razgraničenja između dviju država, što Slovenija navodi kao razlog za blokadu pregovora.