OPTUŽUJU SINDIKATI

Za stečaj Imunološkog zavoda odgovoran je HNS?

11.01.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Ovih dana, kad se odigrava završni čin propadanja Imunološkog zavoda, svi se pitaju kako je moguće da je posrnula jedna tako ugledna tvrtka s dugom tradicijom. Imunološki zavod nije uništio sam sebe, poručuju sindikati, već su za to krive sve dosadašnje vlade koje nisu ništa učinile da se Zavod financijski, kadrovski, organizacijski i tehnološki restrukturira, prenosi HRT.hr

Sindikalna povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala u Imunološkom zavodu Lidija Jagrinec izjavila je za Dnevnik 3 kako je sigurna da je stečaj Imunološkog zavoda politički dirigiran u ime privatnih interesa i to od strane vladajuće koalicije. Riječ je, kaže, o HNS-u jer su direktor i cijeli nadzorni odbor postavljeni od te stranke.

Smatra da se netko pokušava domoći vrijednih cjepiva sojeva koje Zavod ima te nastoji podijeliti Zavod na tri proizvodnje. Napomenula je da te proizvodnje jedna bez druge ne idu. I virusna cjepiva i krvni drerivati su od strateške važnosti za RH, kao i Imunološki zavod, kazala je. Naglasila je da Hrvatska nikako ne bi smjela ostati bez sojeva virusa morbila i rubele jer je soj protiv morbile izuzetno vrijedan u svijetu. Ako Hrvatska izgubi te sojeve, platit ćemo ogromnu cijenu, tehnologija će otići van, a cjepiva ćemo kupovati od nekog drugog puno skuplje. U cijeloj priči nitko ne spominje ni ljude koji su na cjepivima radili.

Podsjetimo, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijela je uprava Zavoda. Točku na 'i' stavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode 31. kolovoza prošle godine, kada je uskratila dozvolu Imunološkom za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi, što im je bio glavni izvor prihoda. Iz Vlade su poručili da pokušavaju pronaći strateškog partnera. Za Zavod je zainteresiran Jadranski galenski laboratorij. Sve je iznenadio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić - ako država nema rješenje, grad Zagreb je u propalu tvrtku spreman u iduće dvije godine uložiti 10 do 15 milijuna eura.