ANONIMNI IZVOR IZ VLADE:

'Odluka suda o Perkoviću je državni udar s pištoljem na vodu!'

08.01.2014 u 21:53

Bionic
Reading

Iako iz Banskih dvora danas nije bilo službene reakcije na nepravomoćnu odluku zagrebačkog Županijskog suda kojom se potvrđuje izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, Jutarnji list piše kako je odluka suda izazvala žestoku reakciju u Banskim dvorima

Postupak Županijskog suda i suca Ivana Turudića izazvao je navodno žestoku reakciju vlasti.

'Ovo je skandalozno, hrvatski sudovi ne žele provoditi hrvatske zakone. Ovo je državni udar s pištoljem na vodu!', rekao je, kako piše Jutarnji list, visoki Vladin dužnosnik s kojim je taj list razgovarao netom nakon objavljivanja odluke.

Jutarnji list doznaje da vladajuća većina već sprema novi potez: Sabor će donijeti autentično tumačenje Zakona o pravosudnoj suradnji.

Riječ je o institutu koji se rijetko koristi, a u ovom slučaju vladajuća većina će posegnuti za njim kako bi pokazala da sudovi nisu provodili zakon donesen u Saboru.

Donoseći autentično tumačenje zakona, Sabor bi trebao jasno reći što je zakonodavac želio postići određenim zakonom, u ovom slučaju Zakonom o pravosudnoj suradnji. Autentično tumačenje zakona vrijedi od dana kada je zakon donesen, a ne od dana tumačenja.

Sabor će, navodi dalje Jutarnji list, u donošenje autentičnog tumačenja Zakona o pravosudnoj suradnji krenuti nakon što počne proljetno zasjedanje, a to je 22. siječnja.

'Sabor se neće žuriti s donošenjem autentičnog tumačenja zakona, to neće spriječiti izručenje Perkovića, ali će spašavati hrvatsku pravnu državu', poručio je sugovornik iz vrha vlasti.

Takva odluka Sabora ne može promijeniti odluku Županijskog suda, ali će otvoriti pitanje vjerodostojnosti sudaca koji su donijeli takvu odluku. Zapravo će, piše Jutarnji list, Sabor svojim postupkom srušiti ugled suca Turudića koji se smatra kreatorom sporne odluke.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.