PERKOVIĆ MOŽE U NJEMAČKU

Miljević: Ako sud nije računao zastaru, onda je pogriješio

08.01.2014 u 16:23

Bionic
Reading

Županijski sud odobrio je izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj zbog sumnje u umiješanost u ubojstvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića. Premda je odluka suda nepravomoćna i najavljene su žalbe Vrhovnom sudu, pravorijek smo analizirali s odvjetnikom Veljkom Miljevićem

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo uvjeren je da je u slučaju ubojstva Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine nastupila zastara i na temelju toga gradi svoju obranu. Već je najavio da će se protiv izručenja Njemačkoj boriti do Ustavnog suda.

'Smatramo da je zakon na našoj strani, da je nastupila zastara i da je ona apsolutna zapreka za izručenje. Pričekat ćemo sutra odluku u pisanom obliku, vjerojatno do 12 sati, i onda ćemo odmah uložiti žalbu', rekao je Nobilo.

Ako ista odluka bude potvrđena na Vrhovnom sudu, Nobilo je najavio da sigurno nastavljaju borbu na Ustavnom sudu: 'Mi smo napravili detaljno istraživanje sudske prakse u Europi i ona je nesporna, apsolutno i svugdje je zastara po domaćem pravu zapreka za izručenje. Nema niti jedne države koja drukčije tumači i to nije sporno. Jedina suprotna odluka bila je odluka našeg Vrhovnog suda (u slučaju slovenskog uhidbenog naloga, op. a.)'.

Iskusni kazneni odvjetnik Veljko Miljević
čeka obrazloženje odluke suda kako bi ju mogao preciznije tumačiti, no kaže da je odluka Županijskog suda u Zagrebu pogrešna ako suci nisu razmatrali je li nastupila zastara: 'Ako su se vodili za člankom 10. Zakona o pravosudnoj suradnji s EU prema kojem se kriterij dvostruke kažnjivosti ne provjerava u slučaju da je kazneno djelo na listi 31 djela među kojima je i ubojstvo, onda su pogriješili. Ako su rekli da se pridržavaju jednog rješenja Vrhovnog suda iz rujna 2013. godine, ako se nisu uplitali u zastaru, onda su pogriješili.'

No ako su se vodili za člankom 20. istog zakona i provjerili zastaru, utvrdili da nije nastupila, tada bi Županijski sud načelno trebao biti u pravu. 'Mogli su jedino pogriješiti u izračunu zastare, ali ako su provjeravali - tada principijelno nisu pogriješili', kaže Miljević.

Nobilo je nakon odluke rekao da su argumenti suda bili upravo ranija presuda Vrhovnog suda, ali i da smatraju da zastara u tom slučaju nije nastupila. 'Rekli su da nije uobičajeno da niži sud donosi kontra odluku od presude Vrhovnog suda', rekao je Nobilo.

Obrazloženje odluke Županijskog suda bit će objavljeno sutra na web stranici suda.