ČUDO I U OMIŠU

Smanjio dugove za 9,5 milijuna, a automobil prodaje za vrtić!

08.01.2014 u 13:54

Bionic
Reading

Nezavisni gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, koji je u sedam mjeseci mandata uspio vratiti trećinu duga naslijeđenog od Stipe Gabrića Jambe i smanjiti ga za 6,5 milijuna kuna, nije jedini koji uspješno čisti kosture iz ormara. U vrlo je sličnoj situaciji i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić: on je u istom razdoblju uspio smanjiti gradski minus visok 31 milijun kuna za čak 9,5 milijuna!

Obojica su ovoga ljeta došla na vlast nakon prave male građanske pobune: u Metkoviću je nezavisna lista psihijatra Petrova pomela dugogodišnjeg vladara Neretve, a u Omišu je ujedinjena oporba u drugom krugu podržala nezavisnog sveučilišnog profesora Kovačića i uspjela zbaciti HDZ-ovca Ivana Škaričića, koji je bio na čelu grada puna dva desetljeća. Nije mu pomogao ni pokušaj ponovnog prebrojavanja glasova u tajnosti, zbog čega su se ulicama valjali prosvjedi, a pravi je šok tek uslijedio - otkrilo se da Omiš ima nekoliko desetaka milijuna kuna neplaćenih računa. Novi gradonačelnik nije, poput kolege iz Metkovića, smanjivao plaće zaposlenih u gradskoj upravi, jer je izračunao da bi time uštedio tek 500 tisuća kuna godišnje

'Išli smo nešto drukčije, jer nisam želio da radnici odgovaraju za loše poslovanje gradskih tvrtki ili političara', kazao je Kovačić. Umjesto toga, odlučio se na puno racionalnije i odgovornije poslovanje.
Mladi prvi čovjek Omiša možda nije smanjivao plaće svojih činovnika, ali je povukao nekoliko doista efektnih poteza: odmah je odlučio riješiti se luksuznog automobila Audija koji je zatekao u voznom parku lokalnog vatrogasnog društva i tim novcem kupio cisternu za opskrbu vodom sela i zaselaka u zaleđu. Ovih dana na bubanj ide i luksuzna gradonačelnička Škoda Superb kupljena prije nešto više od godinu dana. Kovačić je odlučio odreći se i usluga službenog vozača, a ušteđeni novac iskoristit će za uređenje malog vrtića u selu Kučićima i tako usrećiti desetak djece i njihove roditelje

'Tih 150 tisuća kuna neće biti dovoljno, ali će svakako puno pomoći', kazao nam je Kovačić i otkrio da će se dražba automobila organizirati čim projekt unutarnjeg uređenja vrtića bude dovršen.
'Za svaki posao, pa čak i onaj koji ne podliježe javnoj nabavi, tražili smo više ponuda. Nismo dozvolili da nam dobavljači određuju što je potrebno raditi, a svaka narudžbenica išla je preko nas u gradskoj upravi. Pored toga, uspjeli smo i povećati prihode, ali to nismo trošili na 'marendavanje', nego na smanjenje duga', otkriva Kovačić.

Nakon sedam mjeseci mandata, omiški gradonačelnik više ne želi polemizirati sa svojim prethodnikom pa tako ni ne nabraja sve njegove grijehe - no oni su u javnosti više-manje dobro poznati. Škaričićeva je vlast samo na ručkove trošila oko milijun kuna godišnje pa je po tome bio 'jači' i od Jamba. Ogroman novac davali su se privatnim tvrtkama za poslove vodoopskrbe - koje su mogli obavljati i vatrogasci - a bivši je gradonačelnik uoči izbora čak potrošio državni novac namijenjen sanaciji stijena koje opasno prijete gradu. Neposredno prije smjene, čak je sebi i svojim zamjenicima isplatio gotovo stotinu tisuća kuna naknade za godišnji odmor, jer je u dokumentima službeno stajalo da godinama nije imao nijedan jedini slobodan dan.

'Kod nas svi očekuju čarobnjaka koji će jednim potezom napraviti da dugovi nestanu, a u stvarnosti tek treba manje pametovati i odgovornije poslovati', precizan je Kovačić. No još ga dosta posla čeka: ostalo je još dvadesetak milijuna kuna neplaćenih Škaričićevih računa, a ove godine dospijeva i između 15 i 20 milijuna potrošenih na jedinstvenom modelu gradnje sportske dvorane. Ona je već trebala biti gotova po javnoprivatnom partnerstvu s lokalnim poduzetnikom Josipom Milavićem, koji je trebao uložiti 3,6 milijuna eura uz još milijun eura iz gradskog proračuna. Milavić je svoje obaveze više-manje izvršio, a čak je u Škaričićevu mandatu uplatio oko pet milijuna kuna avansa gradu Omišu - što je, pogađate, bivši gradonačelnik nenamjenski potrošio.

Među preostalim su gradskim vjerovnicima dobavljači, zatim banke, ali i država s oko 7,5 milijuna kuna potraživanja od otkupa društvenih stanova. Novi gradonačelnik priznaje da nije uspio stupiti u kontakt sa Slavkom Linićem jer, pretpostavlja Kovačić, ministar misli da je još jedan od onih koji ga potežu za rukav i traže državni novac.

Vrijedi zabilježiti da je njegov prethodnik Ivan Škaričić ovih dana pronašao nove profesionalne izazove: nakon šest mjeseci uživanja u plaći 'bivšeg gradonačelnika', preko veza u splitsko-dalmatinskom HDZ-u dokopao se mjesta ravnatelja Doma umirovljenika na splitskoj Zenti.