O PERKOVIĆU, ĐUREKOVIĆU, TUĐMANU...

Bivši udbaši progovorili o špijunskim tajnama

07.01.2014 u 13:23

Bionic
Reading

U sinoćnjoj emisiji HTV-a Fokus koja se bavila slučajem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, Danko Družijanić ugostio je zanimljiva imena. Istaknut je Perkovićev značaj u stvaranju samostalne hrvatske države i dovođenju Tuđmana na vlast kao 'neekstremista' koji će omogućiti meki prijelaz u novi sustav za bivše udbaše. Spomenuta je i činjenica da je od 850 osoba iz hrvatske Udbe u strukturama nove države ostalo njih 750, no nisu svi bili lojalni novoj vlasti

Gosti emisije bili su odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo, publicist i bivši emigrant Jakša Kušan, bivši pripadnik Službe državne sigurnosti SRH Željko Kekić, bivši pripadnik Službe državne sigurnosti SFRJ Božidar Spasić i slobodni novinar Željko Peratović.

Nobilo je još jednom istaknuo kako je prema njegovim saznanjima sigurno da hrvatska Služba državne sigurnosti nije sudjelovala u likvidaciji Stjepana Đurekovića. 'Ustvrdili smo da je savezni sekretar Stane Dolanc tražio odluku o likvidaciji, a za to je angažirao kriminalce iz Crne Gore. Zašto baš iz Crne Gore? Nakon ubojstva ambasadora Rolovića koji je crnogorski narodni heroj kojeg je ubio Miro Brešić, Crnogorci su se htjeli uključiti u osvetu prema hrvatskim emigrantima', smatra Nobilo.

Peratović tu tvrdnju naziva smiješnom. 'Ja sam upravo s Pavlom Gažijem razgovarao koji je bio ministar unutarnjih poslova i koji je smijenjen na intervenciju Mike Špiljaka koji se i u presudi njemačkog suda, a koja se uzima i za osnovu progona Perkovića i Mustača. On se spominje kao čovjek koji je s Dolancom bio na sastanku s njemačkim ministrom unutarnjih poslova gdje su govorili da Đureković dođe svjedočiti o aferi u Ini, gdje su osumnjičeni bili Vanja Špiljak i Mišo Broz… Sud u Muenchenu je utvrdio da je Prates koji je osuđen na doživotnu kaznu dao ključ i informaciju o kretanju Đurekovića. Sud je utvrdio da je bio suradnik Perkovića on nije morao znati ni Dolanca ni izvršitelje. On je bitne informacije i pomagala za ubojstvo proslijedio onima koji su to organizirali i tu je njegova krivnja', smatra.

Perković presudan u stvaranju Hrvatske?

Kušan
pak kaže da je Perković za Tuđmana i za HDZ od iznimne važnosti. 'Ja bih išao tako daleko da tvrdim da bi slika i razvoj događaja u zadnjih 20-ak godina bi bio drugačiji da nije bilo Perkovića i pojedinaca koji su radili s njim', kaže. Pojašnjava da je 1986. Perković omogućava Tuđmanu da ode u inozemstvo te kako su tajne službe u Jugoslaviji i prije emigracije bile svjesne kako se bliži kraj Jugoslaviji.

Bivši obavještajac hrvatske Udbe Kekić kaže da su od sredine 80-ih sve službe u tranzicijskim državama pokušale osigurati svoju budućnost. 'Trebalo se truditi da ne dođe do toga da nas netko vješa po stupovima i tražio se čovjek koji je spreman odraditi pomirenje na pristojan način, da dođe do mekog prijelaza vlasti i tu je Perković ugrađen u tijelo države. Ja '91. pitam Boljkovca zašto se nikada nije našlo mjesta u vladi za Marka Veselicu kojeg smo najviše proganjali. Rekao je da je Marko ekstreman', kaže i dodaje kako mu je prvi šef bio Mustač, za kojeg kaže da je vrhunski profesionalac, no po naravi netipični agent dok je Perković suprotno. 'Njega poznajem kao tipičnog špijuna, bondovski tip, valjda je to utjecalo da je više isturen', misli Kekić.


Kaže da su u Službi osjećali strah koje je nestao u onom trenu kada su shvatili da će doći do meke tranzicije u novu državu. 'Od nas 850, 750 nas je ostalo u službi, imali ste dugo repova koji su se vukli, ljude koji su sjedili na dva stolca, u Beogradu i Zagrebu', kaže Kekić i spominje kako su mu 1991. mnogi iz SUZUP-a podmetali klipove pod noge kada je radio na prisluškivanju telefonskih veza u Krajini, ozvučivanju pukovnika JNA u Karlovcu i slično.

Đureković je veliki poraz hrvatske Udbe

Svjedoči kako je Đurekovićev slučaj i činjenica da je tako visokopozicioniran čovjek u ključnoj državnoj tvrtki postao odmetnik i emigrant njima pred očima, bio veliki poraz hrvatske Udbe te je zato Đurekovića preuzela savezna Udba u Beogradu.

'Ja sam radio u 11. odjelu tajne pratnje. Ona se koristi kada operativci nemaju ništa, mi smo radili danonoćne pratnje i Đurekovićeve supruge, prije i ljubavnica i služba se našla u rupi. Dogodilo se to da se u njezinU dvorištu u centru Zagreba, u bitnoj tvrtki rodio se emigrant a da to nismo znali', prepričava Kekić.

Kušan pak svjedoči kako Đureković nije bio tipični emigrant, imao je koncepciju, plan. 'Smatrao je da kroz romansirane knjige može doći do šire publike i da će se stvoriti napetost i energija i da će doći do raspada Jugoslavije. Tu je bio tipičan Hrvat, naivac, čovjek koji stvara srcem ne umom', kaže Jakša Kušan. Uz to je bio i partizan, komunist i situiran čovjek.

Đureković je bio terorist i normalno je da je likvidiran

Iz Beograda se u studio javio i Božidar Spasić koji je 'obrađivao' Đurekovića. 'Bavio sam se neprijateljskom emigracijom. Mi smo ih zvali ustaška i albanska emigracija i neizostavno četničkom', kaže Spasić koji se prvenstveno bavio falsificiranjem. Tako je netom prije Đurekovićeve likvidacije napisao lažni intervju s Đurekovićem u lažnom izdanju časopisa 'Nova Hrvatska'. Inače taj je časopis, naravno, originalna verzija, bio glavno glasilo u emigraciji. Spasić je u Beogradu izdavao lažne brojeve 'Nove Hrvatske'. 'To je bio dio kontraobavještajne propagande. Bio nam je cilj da smanjimo pritisak, da Đurekovića kompromitiramo, da unesemo pomutnju unutar redova redakcije 'Nove Hrvatske' i Hrvatskog državotvornog pokreta. Akcija je bila perfektno izvedena', smatra Spasić.

Kaže kako to nije bio uvod u likvidaciju te pojašnjava kako su likvidacije odobravane na najvišoj razini. 'Naprosto likvidacija se izvodila na najvišem nivou. Nobilo mora braniti klijenta, no ni u jednom momentu ne postoji mogućnost da se kaže koja ga je služba ubila, njega je ubila jugoslavenska tajna policija. Presudno je bilo to što je Đureković odnio neki novac i odao stranim službama strategijski raspored naftnih resursa. Time je ugrozio ustavni poredak, susretao se i s teroristima i zaključili smo da priprema terorističke akcije. Svaka služba je prema tome ima dozvolu da takvog eliminira', kaže Spasić i uspoređuje to s Barackom Obamom i likvidacijom Bin Ladena.

Spasić kaže da ga je već saslušavalo šest njemačkih državnih tužitelja. 'Ja se ničeg ne bojim', zaključuje Spasić.

Nobilo, čijeg klijenta u srijedu čeka prvostupanjska odluka o izručenju Njemačkoj kaže da je veliki Perkovićev intervju Večernjem listu naznaka da bi mogao progovoriti. 'Shvatite to da Josip Perković puno toga zna. Kako će on to koristiti, vidjet ćemo… Nijedna ozbiljna država ne daje svoje obavještajce, mladi agenti iz tog poteza mogu računati da država neće stajati iza njih, rušite time cijeli sustav', zaključuje Nobilo.