UDRUGE PROTIV NOVOG SISTEMA

'Državni inspektorat ukinut je na temelju osjećaja, a ne činjenica'

03.01.2014 u 14:37

Bionic
Reading

Odluka o ukidanju Državnog inspektorata ishitrena je i ugrozit će neovisnost rada inspektora, upozorili su danas iz GONG-a i Saveza udruga za zaštitu potrošača te istaknuli kako je takvoj odluci vladajućih trebala prethoditi temeljita analiza stanja

'Ovo je paušalni zahvat, s obzirom da bi prije ukidanja neke institucije trebalo provesti analizu učinkovitosti, koja je u ovom slučaju izostala', rekao je Hini izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. Vladajući su, smatra, tu odluku očito donijeli 'prema osjećaju', a ne na temelju činjenica.

'Umjesto takvih paušalnih zahvata očekivali smo sustavnu reformu javne uprave kao i teritorijalni preustroj lokalne samouprave', poručio je Zelić.

S njim se slaže i predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Ilija Rkman, koji hvali dosadašnji rad Državnog inspektorata.

Napominje da je Državni inspektorat bio institucija koja je jamčila inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti i po prijavama građana, te da su na svojim internetskim stranicama imali rubrike o opasnim prizvodima na hrvatskom, ali i europskim tržištima. 'Tamo je radila uigrana ekipa stručnjaka sa iskustvom i znanjem', dodaje Rkman.

Uvjeren je da će se preraspodjelom poslova državnih inspektora u pet ministarstava, odnosno pod izravnu ingerenciju nadležnih ministara, dovesti u pitanje neovisnost inspektora. I on drži da je, ako se odlučilo krenuti s transformacijom Državnog inspektorata, tomu trebala prethoditi javna rasprava i analiza dosadašnjeg rada.

Izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, koje su na snagu stupile 1. siječnja, nakon 15 godina ukinut je Državni inspektorat, a poslove inspektorata i 786 njegovih zaposlenika preuzima pet ministarstava - rada i mirovinskog sustava, financija, gospodarstva, poljoprivrede i turizma.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika jučer se također usprotivio ukidanju Državnog inspektorata, upozorivši da preraspoređeni inspektori prvoga radnog dana Nove godine nemaju rješenja za svoja radna mjesta, te ne znaju čak ni gdje sjede ni koji im je telefonski broj.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pojasnilo je kako je svako od pet ministarstava, razmjerno preuzetim poslovima, preuzelo određeni dio državnih službenika i namještenika te sva sredstva za rad, opremu, prostore i financijska sredstva kao i sve ostalo što je potrebno za neometan daljnji rad inspektora. Inspektori i dalje nastavljaju raditi svoje poslove, na dosadašnjim lokacijama i radnim mjestima, poručili su.