NEZAKONITO SIDRENJE

Zbog jahtaša kornatske ovce bez vode

Bionic
Reading

Obijesni vlasnici megaplovila blokirali su stanovnike Kornata, čijim je čamcima kojima stadima dopremaju vodu zapriječeno pristajanje; Uprava NP Kornati sve pravda ‘ubiranjem mrvica od ionako propale sezone’, a Kornatari namjeravaju protiv svih podnijeti kaznenu prijavu.

Benevolentnim, krajnje neprofesionalnim i neodgovornim ponašanjem vodstvo Nacionalnog parka Kornati preko svoje je nadzorne službe doslovno za 'šaku turističkih dolara' protuzakonito dopustilo vlasnicima i gostima triju engleskih megajahti nedopušteno višednevno sidrenje u središtu kornatskog arhipelaga, u maloj uvali kod otoka Mana, na što su mještani koji tamo žive i ujedno su katastarski vlasnici posjeda na tom otočiću podnijeli kaznenu prijavu protiv Uprave Nacionalnog parka, piše Slobodna Dalmacija.

Mještani tvrde da su još u ponedjeljak doživjeli pravu pomorsku invaziju skupocjenih megajahti u malu uvalu kod otoka Mana.

Najprije je u zoru uplovila i doslovno zapriječila uvalu 75-metarska jahta 'Admiral' pod zastavom Velike Britanije; uz 'kraljevsko' obilježje istaknula je i hrvatski stijeg (kao i treću zastavu, koja svojim idejnim rješenjem podsjeća na pomorske zastave Mletačke Republike). Odmah potom, tik do 'Admirala', uplovio je par također skupih 45-metarskih jahti tipa 'pershing', jedna 'Baby Carcharias' i njezin blizanac 'Carcharias' s matičnom lukom George Town, također britanskih obilježja.

Od tog trenutka mještani otoka bili su blokirani i spriječeni u pristajanju svojim ribarskim brodicama kojima s udaljenog otoka Murtera dopremaju pitku vodu za svoja stada ovaca, koja cijelu godinu obitavaju na tom otoku. Tijekom višednevne opsade, u nekoliko navrata pokušali su stupiti u razgovor s članovima posada usidrenih jahti, ali oni su ih uporno ignorirali.

Kad su shvatili da kurtoazan i civiliziran pristup neće uroditi plodom, obavijestili su nadležnu Lučku kapetaniju u Šibeniku, koja se oglušila na njihove zahtjeve prebacujući lopticu, dok je Uprava NP-a incident pravdala 'ovogodišnjim teškim poslovanjem i nužnim ubiranjem mrvica nautičke crkavice u ionako propaloj turističkoj sezoni'.

− Ovo je skandalozno i nezapamćeno, da se nacionalno bogatstvo na ovakav način uništava i jeftino rasprodaje − kazao nam je Drago Skračić koji živi na Kornatima.

− Svojim jahtama spriječili su nam dopremu hrane i vode na otok i sada nam ovce skapavaju od žeđi, a mi smo vlasnici ovih otoka i u katastru su upisani na naša imena. Još više boli − dodao je Skračić − njihovo neprimjereno ponašanje s bukom, galamom i redovitim dnevnim i noćnim suludim vožnjama vodenim skuterima, koji nemaju dozvolu za plovidbu Kornatima.

Žalili smo se Kapetaniji, koja nas je uputila na 'vlasnika' Kornata, Upravu Nacionalnog parka, a oni pak na druge adrese. Mi ćemo ovo 'vozanje' prekinuti i protiv svih podnijeti kaznenu prijavu − dodao je Skračić.