BALDASAR TUŽAN

'Nisam rasist, a Pupovac nema pojma o Splitu'

02.01.2014 u 16:59

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar iznenađeno je reagirao na prozivku saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca da je zbog zabrane nastupa romskog Gypsy Mambo Kočani orkestra na Rivi postao 'kulturni rasist'. Baldasar je, kazao je, u isto vrijeme i iznenađen i tužan

'Očito se radi o posve pogrešnoj interpretaciji i neshvatljivoj želji za besmislenom raspravom i izazivanjem tenzija, u čemu kao gradonačelnik Splita i kao odgovorna osoba nemam namjeru sudjelovati', kazao je Baldasar za tportal.

Kako smo već pisali, on je uskratio dozvolu za koncert makedonskog sastava na Rivi 1. prosinca i to opravdao željom da Božićni sajam koji se ondje održava bude 'urbana manifestacija, a ne neki palanački vašar'. Upravo Kočani orkestar nekoliko dana ranije svirao je na Rivi, ali radilo se o improviziranom i spontanom, a ne organiziranom koncertu.

O svom oštrom otvorenom pismu Pupovac je gradonačelniku Splita zamjerio na rječniku kojim je obrazložio zabranu koncerta, a koji je po njemu 'kulturnorasističke prirode i predstavlja kulturalni rasizam'. Baldasar ne želi dalje nastavljati polemiku.

'Gospodin Pupovac očito ne poznaje Split, a ni mene osobno. Naravno da kao gradonačelnik imam pravo i obavezu voditi grad onako kako mislim da je najbolje, a pri tome mi ne pada napamet nikakav oblik rasizma ili ponižavanja drugih i drugačijih. Moj razlog izuzetno je jednostavan: ovakav tip muzike i umjetničkog žanra ne odgovara konceptu Božićnog sajma kakav smo zamislili, što ne znači da u drugim okolnostima i na drugom mjestu nije prihvatljiv ili dobrodošao, dapače. Ovime bih zaključio daljnju nepotrebnu polemiku i pozvao gospodina Pupovca na prijateljski susret u Splitu', kazao nam je Baldasar.